Pitääkö meidän olla täydellisiä?

Kysymys: Minua on viime aikoina alkanut kiinnostaa henkiset asiat ja pelko siitä, olenko Jumalan silmissä kelvollinen taivaaseen. Minua kehotettiin aloittamaan Raamatun lukeminen Uudesta testamentista, ja Matteuksen evankeliumia lukiessani minussa heräsi ahdistus, etenkin kappaleen "Rakastakaa vihamiehiänne" kohdalla. Eikö siinä Jeesus käytännössä sano, että meidän tulee alistua kaikelle meitä vastaan kohdistetulle vihalle ja väkivallalle (5:40–41) sekä rakastaa ja tervehtiä silti kaikkia ja että pitäisi olla täydellinen (5:46–48)?

Haluan luottaa siihen, että saan syntini anteeksi ja että Jumala armahtaa minut, mutta tämä Raamatun lukeminen ei oikein ole valanut uskoa, vaan lisännyt huolta siitä, etten ole Jumalalle kelvollinen.

Vastaus

Olet kohdannut Vuorisaarnassa lain huipentuman. Iloitsen siitä, että se on tehnyt sinuun näin vakavan vaikutuksen. Niin sen tuleekin. Jumalan lain tarkoitus on osoittaa meille, kuinka mahdotonta ihmisen on omassa varassaan ja omilla ponnisteluillaan miellyttää Jumalaa. Jumalan laki on kuitenkin hyvä, sillä se kertoo, millaisia meidän tulee Jumalan lain perusteella olla. Ja on selvää, että jos jokainen maailman ihminen eläisi sen mukaan, maailma oli paratiisi.

Mutta syntiinlankeemuksen vuoksi meillä ei ole kykyä täyttää lakia. Siksi on niin kuin Galatalaiskirjeessä sanotaan: Mikä sitten on lain tarkoitus? Se säädettiin perästäpäin osoittamaan rikkomukset, kunnes tulisi se jälkeläinen, jota lupaus koski. Lain luovuttivat enkelit välittäjää käyttäen. Mutta välittäjää ei tarvita vain yhtä varten. Jumala on yksi. Onko laki siis ristiriidassa Jumalan lupausten kanssa? Ei toki! Jos olisi annettu laki, joka pystyy tekemään eläväksi, silloin vanhurskaus todella perustuisi lain noudattamiseen. Pyhä kirjoitus on kaiken sulkenut synnin vankilaan sitä varten, että se, mitä on luvattu, annettaisiin niille, jotka uskovat Jeesukseen Kristukseen” (Gal. 3:19–22).

Näin toimivat myös Vuorisaarnan kohdat. Ne paljastavat jokaisen ihmisen syntiseksi, jolloin ihmisen ainoaksi toivoksi jää Jeesuksen sovituskuolema meidän syntisten puolesta.

Sen jälkeen, kun ihminen on tullut Jeesuksen omaksi, hän tietenkin alkaa kysellä, miten hänen tulisi elää. Silloin Vuorisaarna antaa terveellisen suunnan elämälle. Mutta silloin sen täyttäminen ei olekaan enää pelastumisen ehto, vaan yhä uudelleen muistutus siitä, miksi pelastettuinakin tarvitsemme turvaksemme Herraa Jeesusta.

Kirjoittaja