Hepr. 6:4–8 Voiko uskosta luopunut uudistua ja pelastua?

Kysymys: Mitä Hepr. 6:8 tarkoittaa? Tarkoittaako se, että luopunut ei voi enää uudistua ja sitä kautta pelastua? Ja onko luopunut ihminen sellainen joka on tullut uskoon, sitten lähtenyt kulkemaan omia polkujaan (ei mitenkään tietoisesti kuitenkaan ole luopunut, ja kuitenkin on koko ajan uskonut Jumalaan ja Jeesuksen ja rukoillutkin) ja kulkenut kaukana Herran tahdosta ja toiminut väärin? Kun kuitenkin Raamatussa sanotaan, että kaikki muut synnit saadaan anteeksi, paitsi Pyhän Hengen pilkka.

Vastaus

Raamattu opettaa, että pelastuksen saamisen jälkeen on siitä mahdollista vielä luopua. Tällaisesta uskosta luopumisesta Heprealaiskirjeen luvun kuusi koko alkuosa varoittelee. Kysymyksen jae liittyy siihen.

Armo on tietenkin Jumalan puolelta aina kaikille tarjolla eikä se lopu koskaan. Langennut ihminen ja uskosta luopunutkin voi uudistua ja tulla pelastukseen, parhaimpana esimerkkinä tästä on Pietari, joka kolmesti kielsi Jeesuksen, mutta silti sai tulla vielä hänen apostolikseen. Heprealaiskirjeen kirjoittaja kuitenkin varoittaa tilanteesta, jossa paatumus on edennyt niin pitkälle, että ihminen ei enää itse halua eikä osaa kääntyä Jumalan puoleen.

Samasta varoittaa Jaakob kirjeessään: ”Ja sitten himo tulee raskaaksi ja synnyttää synnin, ja kun synti on kasvanut täyteen mittaan, se synnyttää kuoleman” (Jaak. 1:15). Näin siis on mahdollista jopa sinänsä uskovallekin ihmiselle, että kun hän pitkään elää katumatta synneissään, se paaduttaa ihmisen ja vaikuttaa hänen jumalasuhteeseensakin siten, että hän ei enää halua kääntyä Jumalan puoleen. Pyhän Hengen pilkassa on käsittääkseni juuri samasta asiasta kyse. Se on tilanne, jossa ihminen määrätietoisesti vastustaa uskoa ja Pyhän Hengen työtä hänessä.

Armon etsiminen ja haluaminenkin on jo Jumalan armon vaikutusta. Kukaan joka kyselee, että olenko minä tehnyt Pyhän Hengen pilkan tai olenko niin pahasti luopunut, että en voi enää palata uskoon, ei vielä ole siinä tilanteessa, vaan tällainen kyselykin on Jumalan armon vaikutusta.

S. Lewis on sanonut, että helvetin portit ovat lukittuina sisäpuolelta. Se tarkoittaa, että ihmiset, jotka sinne joutuvat, ovat itse omasta tahdosta lukinneet portit, eivätkä halua olla missään tekemisissä Jumalan tai hänen armonsa kanssa. Heidän paatumuksensa on siis tavallaan ikuista. Sen sijaan Jumalan puolelta ovi on koko ajan avoinna.

Kirjoittaja