Eläinten kohtalo

Kysymys: Raamatusta löytyy useita kohtia joissa kerrotaan miten Jumala pitää huolen myös eläimistä ja esim. Psalmeissa sanotaan että ihmistä ja eläintä sinä autat Herra. Psalmi 104:24–30 toi ja tuo edelleen lohtua rakkaan kissani menehdyttyä vaikean sairaskohtauksen jälkeen syliini, että on mahdollista että saamme sen kanssa vielä olla yhdessä kun Herra luo uudet taivaat ja maan. Toivon ettei tätä ns. selitettäisi pois. Kuitenkin sitten esim. Psalmi 49:13,21 kertoo että eläimet hukkuvat. Oikeustajuuni ei millään mahdu että viattomat eläimet joutuvat kadotukseen. Samoin olen useasti miettinyt mihin joutuivat siat, joihin Jeesus lähetti riivaajat ihmisparoista? Ja uskon, että Jeesus on minulle rakkain, mutta eläinrakkaana edellä olevat saavat minut osin kovasti ahdistumaan.

Vastaus

Raamattu ei tosiaankaan puhu mitään eläinten ikuisesta kohtalosta. Raamattu ei puhu myöskään mitään siitä, että eläimet olisivat langenneet syntiin, ja syntiinlankeemushan on syynä siihen, että ihmisiä joutuu kadotukseen.

Luomiskertomuksessa vain ihmisestä sanotaan, että Jumalan puhallettua ihmisen sieraimiin elämän hengen, hänestä tuli ”elävä sielu”, niin kuin vuoden 1933 raamatunkäännöksessä alkutekstin ilmaisu käännetään. Tämäkin ero ihmisen ja eläinten välillä, samoin kuin se, että ihminen luotiin Jumalan kuvaksi, tarkoittaa sitä, että Jumalan ja ihmisen välinen suhde on tässä luomakunnassa ainutlaatuinen. Siksi vain ihmiselle annettiin käsky olla syömättä hyvän ja pahan tiedon puusta, jotta ihminen muistaisi, kenelle hän on vastuussa kaikesta. Sen sijaan ihmisen tehtäväksi annettiin luomakunnasta huolehtimisen. Ehkäpä siis eläimet kokevat hyvän isäntänsä tai emäntänsä kanssa jotain siitä, mitä ihminen kokee Jumalan seurassa.

En siis näe raamatullista perustetta sille, että eläimet kuoltuaan joutuisivat kadotukseen, sillä niillä ei Raamatun ilmoituksen mukaan näytä olevan samanlaista ikuista olemusta kuin ihmisillä.

Mitä muuten tulee lopulliseen pelastukseen, niin ajattelen, että jos jollakin perille päässeellä ihmisellä olisi siellä tarve lemmikkieläimestä, niin sellainen siellä myös olisi.

Kirjoittaja