Miksi Jumala sallii kärsimystä

Kysymys: Voisitteko neuvoa, miten vastata ihmisille, jotka haluavat vastauksia tällaisiin kysymyksiin: - Miksi Jumala sallii lapsille kärsimyksiä ja sairauksia? - Miksi Jumala sallii lasten kärsiä nälkää? - Miksi Jumala sallii lasten joutua pedofiilin uhreiksi? - Jos Jumala on rakkaus ja kaikkivoipa, miksei hän varjele ja suojele lapsia.? Olen uskovainen, mutta en todellakaan kykene ja löydä tyydyttäviä vastauksia näihin kysymyksiin. Kiitos avusta!

Vastaus

Näihin miksi-kysymyksiin ei ole olemassa helppoja vastauksia. Kysymys tulee sitä vaikeammaksi vastata, mitä lähempää ne kysyjää koskettavat. Kevyesti lausutut vastaukset tuntuvat kärsivästä ihmisestä iskulta vasten kasvoja. Tästä on hyvä esimerkki Raamatussa Jobin kirjassa. Ystävät antavat vastauksia Jobin kärsimyksiin, eivätkä kaikki vastaukset suinkaan ole huonoja. Silti niistä ei ole mitään apua, päinvastoin.

Niinpä kärsivän ihmisen luona on parempi olla hiljaa ja suostua kuuntelemaan tämän ahdistusta.

Tässä kysymyksessä pohditaan asiaa periaatteellisella tasolla. Miksi hyvä Jumala voi sallia lasten, siis syyttömien kärsiä? Tässä kohtaamme ikuisen ongelman Jumalan hyvyyden ja kaikkivaltiuden suhteesta. Inhimillisen päättelyn mukaan Jumala voi olla joko hyvä tai kaikkivaltias, mutta ei molempia, koska hän ei ole poistanut pahaa maailmasta. Raamatullisen uskon mukaan hän on ehdottomasti molempia. Tällöin meidän täytyy ajatella, että salliessaan kärsimystä ja pahaa hänen perimmäinen tarkoituksensa kuitenkin on hyvä. Tätä emme useinkaan ymmärrä, mutta voimme sen silti uskoa.

Raamatusta löydämme hyvin paljon miksi-kysymyksiä, erityisesti psalmeista, Jobin kirjasta ja Valitusvirsistä. Niitä on Jumalan kansa siis aina kysynyt. Nämä kysymykset antavat vertaistukea ihmiselle, joka kärsii.

Sieltä löydämme myös vastauksia, joiden mukaan voimme aavistella, että Jumala voi jollain salatulla tavalla kääntää pahan hyväksi. Pakkosiirtolaisuus oli Israelin kansan suurimpia katastrofeja. Sen kynnyksellä Jumala sanoo: ”Minä käännän kaiken hyväksi” (Jer. 15:11).

Kirjoittaja