Onko Markuksen evankeliumi kopioitu Ilias-eepoksesta?

Kysymys: Asiani koskee keskustelupalstoilla esitettyä väitettä, että Markuksen evankeliumi on kokonaan satua ja kopioitu Homeroksen Ilias-eepoksesta. Olen aika hämmästynyt, sillä henkilöt, jotka yrittivät vakuuttaa minua, viittasivat johonkin kirjaan, jota ei löydy Suomen kirjastoista ja You Tube -kanavaan, joka vaikutti epäluotettavalta. Mahtaako olla totta? Eniten hämmentää, että olen tottunut ajatukseen, jonka mukaan Markuksen evankeliumi on vanhin ja kirjoitettu valmiiksi joskus vuosien 55-70 välillä.

Mutta palatakseni tähän minulle esitettyyn väitteeseen, onko se niin vedenpitävä, varma ja nykyään vallitseva käsitys asiasta kuten keskustelupalstojen ateistit esittivät? Ja miksi tästä väitteestä Homeroksen Iliaasta kopioimiseen ei ole aiemmin Suomessa puhuttu? Markusta voidaan kai silti pitää Johannes Markuksen työstämänä teoksena?

Vastaus

Kysymyksessä lienee väärinkäsitys tai tahallinen harhaan johtaminen. Homeroksen Ilias on luettavissa suomeksi vaikka netissä http://www.gutenberg.org/files/38200/38200-h/38200-h.htm, eikä sillä ole yhtymäkohtia Markuksen evankeliumin kanssa. Totta sen sijaan on, että Markuksen evankeliumin rakenne muistuttaa osin kreikkalaista draamaa eikä pyri esittämään asioita historiallisesti tarkassa järjestyksessä. Tästä jo Luukas hienovaraisesti moittii Markusta (Luuk. 1:1–3). Homeros sen sijaan ei kirjoittanut draamaa vaan epiikkaa.

Kirjoittaja