Miksi Paavalin nimi muuttui?

Kysymys: Paavalin nimi muuttui Damaskoksen-tiellä. Minua on aina mietityttänyt, mikä idea tuolla nimenmuutoksella on. On tietysti selvä, ettei hän nimeään miksikään "Paavaliksi" muuttanut, sellaista nimeä ei varmastikaan siellä seudulla tunneta. Mutta latinankielisissä raamatunteksteissä nuo nimet ovat varmaankin olleet Saulus ja Paulus - ehkä Saul ja Paul. Siis S kirjain on vain vaihdettu P kirjaimeksi.

Onko P-kirjaimella jokin symbolifunktio?

Vastaus

Kysyjä on oikeilla jäljillä muuten, mutta P-kirjaimen symbolifunktiosta tässä tuskin on kysymys.
Heprean kielen P-kirjain on aakkosten 17. kirjain, ja sen lukuarvo on 80. Sillä ei tiettävästi ole tällaisessa nimikäytössä sen kummempaa taustamerkitystä.

Saul-nimellä on juutalaisten mielissä hohdokas sävy, olihan Saul heidän ensimmäinen kuninkaansa. Nimen taustalla on heprean kielen kysyä-verbi, tässä voitaisiin kääntää ”kysytty”, ”pyydetty” tai ”kaivattu”. Saul-nimen kreikankielinen vastine on Saulos, jota käytettiin myös vanhassa Raamatun käännöksessämme latinankielisessä Saulus-muodossa.

Luukas käyttää Saul-nimeä Apostolien tekojen alkuluvuissa. Nimi ei muuttunut Damaskoksen-tiellä. Vasta kohdassa, missä Saul ja Barnabas kohtasivat Barjesus-nimisen miehen, todetaan: ”Silloin Saul – eli Paavali – täynnä Pyhää Henkeä…” (Ap. t. 13:9). Tästä eteenpäin hänestä käytetään nimeä Paulos (latinaksi Paulus).

Nimen vaihtamisen syy on epäselvä. Nimi tarkoittaa suomeksi pientä tai vähäpätöistä.  Jotkut arvelevat, että Paavali muutti nimensä kunnioittaakseen sitä, että käskynhaltija Sergius Paulus, jonka luona Barjesus asui, tuli uskoon. Toisten tutkijoiden mukaan nimi juontaa siitä, että Paavalilla oli yleisen tavan mukaan kaksi nimeä, Saulus Paulus, ja että hän alkoi jossain vaiheessa, ehkä juuri tuossa tilanteessa, käyttää jälkimmäistä nimeä. Roomalainen nimi Paulus sopi myös paremmin ajatellen Paavalin työtä pakanoiden apostolina.

Paulus oli siis myös arvovaltaisten henkilöiden sukunimenä. Onhan meilläkin käytössä nimi Pikkarainen, joka kuulostaa aivan normaalilta sukunimeltä, vaikka se itse asiassa merkitsee hyvin pientä.

Kirjoittaja