Rankaiseeko Jumala synneistä, vaikka Jeesus on kärsinyt meille kuuluvan rangaistuksen?

Kysymys: Minua on askarruttanut 1. Tessalonikalaiskirjeen neljännen luvun kuudes jae: ”Kukaan ei saa pyrkiä hyötymään veljensä kustannuksella. Herra rankaisee kaikesta sellaisesta, niin kuin olemme teille sanoneet ja teroittaneet mieleenne.”

Mietin, rankaiseeko Jumala synneistä niin kuin tuossa jakeessa puhutaan, ja millaiseen rangaistukseen viitataan? Yleensähän sitä sanotaan, että Jeesus kärsi kertakaikkisesti syntien puolesta ja sen rangaistuksen, joka kuuluisi meille.

Vastaus

Raamattu kertoo selkeästi niin synnin kuin sovituksen todellisuudesta. Syntiin liittyvästä rangaistuksesta kerrotaan mm. Roomalaiskirjeessä: ”Jumalan viha ilmestyy taivaasta ja kohdistuu kaikkeen jumalattomuuteen ja vääryyteen, jota ihmiset tekevät pitäessään totuutta vääryyden vallassa” (Room. 1:18). Koska jokainen ihminen on syntinen ja tekee syntiä, asemamme olisi toivoton ilman Jeesuksen sovitustyötä. Kristillisen uskon ydin on Golgatan tapahtumassa. Ristillä Jeesus otti päällensä koko ihmiskunnan synnin kärsien Jumalan määräämän rangaistuksen. Sovitus on todellinen, Jeesus on jo kärsinyt syntien rangaistuksen puolestamme. Roomalaiskirjeessä asia sanotaan selkeästi: ”sillä kaikki ovat tehneet syntiä ja ovat vailla Jumalan kirkkautta, mutta saavat hänen armostaan lahjaksi vanhurskauden, koska Kristus Jeesus on lunastanut heidät vapaiksi” (Room. 3:23–24). Kyse on pelastuksen ihanasta todellisuudesta: jokainen katuva syntinen armahdetaan.

Halki Raamatun meitä kehotetaan ymmärtämään synnin todellisuus, siihen viittaavat myös Tessalonikalaiskirjeiden kehotukset. Emme saa suhtautua välinpitämättömästi varoituksiin ja kehotuksiin. Tahallisista vääristä teoista on ajallisia seurauksia. Alkoholilla elämänsä tuhoava voi sairastua maksakirroosiin ja tuhota mm. ihmissuhteensa. Jeesukseen turvautuessaan hän saa syntinsä anteeksi ja pelastuu, mutta synnin ajalliset seuraukset voivat silti edelleen vaikuttaa (esim. maksakirroosi). Jos hyväksikäytämme lähimmäisiämme, kohtaamme ennemmin tai myöhemmin tekojemme ajalliset seuraukset. Raamatun kehotukset kannattaa siis ottaa tosissaan, kyse on kilvoittelusta!

Kirjoittaja