Pitääkö Jeesusta rakastaa enemmän kuin omia vanhempiaan?

Kysymys: Matt. 10:37 Jeesus sanoo: "Joka rakastaa isäänsä tai äitiänsä enemmän kuin minua, ei kelpaa minulle." Eikö kuka tahansa, joka uskoo Jeesukseen, kelpaa hänelle? Ja mitä jos rakastaa äitiään tai isäänsä enemmän? Eihän ihminen voi tunteilleen mitään.

Vastaus

Jeesuksen lause kuulostaa todellakin liian jyrkältä ja jopa hänen muun opetuksensa vastaiselta. Tietenkin omia vanhempia tulee rakastaa ja kaikki siihen liittyvät myönteiset tunteet ovat oikein ja Jumalan tahdon mukaisia.

Jeesuksen tarkoitus on tällä kärjistävällä sanonnalla muistuttaa eräästä poikkeuksellisesta tilanteesta. Jos kävisi niin, että isä tai äiti kieltäisi tai koettaisi estää uskomasta Jeesukseen, silloin kuunnellaan Jeesusta enemmän kuin heitä. Silloinkin vanhempia tulee rakastaa, mutta uskoa Jeesukseen ei tule myydä perhesovun vuoksi.

Eero Junkkaala
Teol. tri

Kirjoittaja