Miksi en ole saanut vahvaa uskoa rukouksistani huolimatta?

Kysymys: Uskon Jeesukseen Kristukseen ja Isään Jumalaan. Haluaisin sen uskon, rauhan ja ilon vahvempana sydämeeni! Olen rukoillut sitä päivittäin, mutta ei ole tullut vielä. Kuulunko niihin, jotka muka uskovat, mutta eivät pelastu?

Vastaus

Pelastus ei ole kiinni tunteista eikä uskon määrästä, vaan uskon kohteesta. Jeesus Kristus uskon kohteena riittää. Toisin sanoen heikkokin usko riittää pelastukseen, kun sen kohde on oikea.

Johanneksen evankeliumin 3. luvussa Jeesus kertoo juutalaisten uskonnolliselle johtajalle Nikodemokselle: ”Niin kuin Mooses autiomaassa nosti käärmeen korkealle, niin on myös Ihmisen Poika korotettava, jotta jokainen, joka uskoo häneen, saisi iankaikkisen elämän” (Joh. 3:14–15).

Tuossa kertomuksessa (4. Moos. 21:4–9) kerrotaan, että israelilaisia kuoli myrkkykäärmeiden puremiin. Silloin Mooses nosti Jumalan käskystä pronssikäärmeen tangon päähän, ja jokainen, jota myrkkykäärme oli purrut, jäi eloon, kun vain katsoi tuohon pronssikäärmeeseen.
Jeesus vertaa ristinkuolemaansa tuohon käärmeen ”ylentämiseen” ja sanoo tässä, että jokainen joka uskoo ristillä puolestamme kuolleen ja ylösnousseeseen Ihmisen Poikaan eli Jeesuksen, saa iankaikkisen elämän. Pelastavaan uskoon riittää jopa vain katseen kääntäminen Jeesuksen puoleen.

Raamattu opettaa myös, että usko syntyy Kristuksen sanan kuulemisesta (Room. 10:17). Siksi neuvonkin kysyjää hakeutumaan Raamatun sanan äärelle. Lue Raamattua – varsinkin Uutta testamenttia – päivittäin. Se vahvistaa uskoa. Mene mukaan sinne, missä Sanaa opetetaan ja missä toiset uskovat kokoontuvat: jumalanpalvelukseen, raamattutunneille, raamattupiiriin tai vaikkapa Alfa-kurssille, tai mene juttelemaan seurakuntasi papin kanssa.
Rauha tulee siitä, että Jumala itse on tehnyt rauhan eli sovinnon meidän kanssamme antamalla syntimme anteeksi Jeesuksen tähden (Room. 5:1 ja 2. Kor. 5:19–21). Tähän sinäkin saat luottaa, tuntui miltä tuntui.

Kirjoittaja