Antoiko Jeesus ihmisille oikeuden rikkoa Jumalan lakia?

Kysymys: Vanhassa testamentissa Jumala antoi ihmiselle lait ja määräykset, miten elää. Kolmannen Mooseksen kirjan 11. luvussa puhutaan puhtaista ja saastaisista eläimistä (esimerkiksi jakeessa 7 sika määritellään saastaiseksi).

Kuitenkin Uudessa testamentissa Matteuksen evankeliumin 15. luvussa jakeessa 11 Jeesus sanoo: "Ei ihmistä saastuta se, mikä mene suusta sisään. Se ihmisen saastuttaa, mikä tulee suusta ulos." Jakeessa 17 Jeesus sanoo: "Ettekö käsitä, että se mikä menee suusta sisään, jatkaa kulkuaan vatsaan, ja sitten se ulostetaan."

Minua vaivaa ristiriita tässä asiassa. Minun mielestäni Jumala määräsi, miten ihmisten tulee elää ja mikä on oikein ja mikä väärin. Sitten puolestaan Jeesus antaa ihmisille luvan "rikkoa" Jumalan säätämän lain. Olenko tulkinnut Raamattua väärin?

Vastaus

Jeesus ei kumonnut, vaan täytti lain. Monet VT:n säädökset tarkoittivat vain vanhaa liittoa, kuten jo itse VT opettaa (esim. ympärileikkaus, seremonialait). Pietari tarvitsi suorastaan näyn, ennen kuin hän ymmärsi Jumalan luomistekojen tarkoituksen (Ap. t. 10). Siansyömiskielto oli suurta viisautta aikana, jolloin trikiinit sianlihassa surmasivat suuria ihmisjoukkoja.

”Vapauteen Kristus vapautti meidät. Älkää antako uudestaan sitoa itseänne orjuuteen.” (Gal. 5:1.) Olemme lain orjia, mikäli koetamme elää VT:n säädösten mukaan. Jos pystymmekin noudattamaan ulkonaisia säädöksiä, rikomme jatkuvasti ”valkoisissa synneissä”. Kristus on turhaan kuollut, jos emme usko, että hän täytti lain puolestamme. Kymmenen käskyn laki on kuitenkin edelleen voimassa, mutta sekin vaatii totuutta salatuimpaan saakka. Näin se jatkuvasti ajaa ja kurittaa meitä Kristuksen tykö, kuten Paavali opettaa Galatalaiskirjeessä.

Vaikka olemme vapaita, olemme kuitenkin vastuussa heikoista, jotka jatkuvasti ovat vaarassa ajautua lain orjuuteen (Room. 13).

Jumalan lain tehtävät ovat monet. Se siis kurittaa meitä Jeesuksen tykö. Se on peili, josta näemme totuuden omasta syntisyydestämme. Mutta kymmenen käskyä antaa myös elämän liikennesäännöt täällä ajassa.

Kehotan kysyjää tutkimaan syvemmin Uutta testamenttia, Katekismusta ja edellistä kristinoppia (1948), jossa kaikki tärkein kristittyä varten on kiteytetty Jumalan sanan valossa.

Kirjoittaja