Miksi maailmassa on niin paljon pahaa?

Kysymys: Miksi maailmassa on niin paljon pahaa... vauvoja kuolee vaikka he eivät ole tehneet kellekään pahaa... on sotia... uskovien piireissä ilmenee pedofiliaa... Pohdin näitä kouluikäisten lasteni kanssa.

Vastaus

Pahan ongelma on kautta aikojen ollut ihmiskunnan ja myös yksityisen ihmisen vaikeimpia ongelmia. Esitän muutamia Raamatusta nousevia näkökohtia aikamme taustaa vasten. Jopa kristittyjen keskuudessa on unohdettu persoonallisen Pahan olemassaolo. Edes kristityt eivät ole vapaita Kiusaajan houkutuksilta. Ei tarvitse kuin lukea Jeesuksen taistelu kolmessa kiusauksessa (Matt. 4, Luuk. 4). Kaikki olemme syntiä tehneet ja luonnollisessa tilassamme Jumalan kirkkautta vailla (Room. 3). Kiusaaja tunkeutuu kaikkein pyhimpiinkin hetkiin ja yrittää erityisesti juuri Kristukseen uskovat saada lankeamaan. Kaikkein pahinta on, jos valo muuttuu pimeydeksi. Silloin uskon nimissä voidaan tehdä kauheita asioita ja langeta törkeisiinkin synteihin, vieläpä puolustella niitä. Lue esim. Room. 1–2.

Sodat ja vääryydet eivät ole Jumalasta vaan ihmisistä, jotka suostuvat Pahan valtaan. Erityisesti lopunaikoina pahan valta lisääntyy, kuten Jeesus varoittaa, esim. Matt. 24 ja Ilmestyskirja.

Jos pahaa, syntiä ja kuolemaa ei olisi, miksi Jeesus olisi tullut maailmaan? Jumala lähetti Poikansa voittamaan pahan vallat. Hän sai riemuvoiton turmiovalloista oman ristinkuolemansa kautta (Kol. 2:15). Viaton kärsimys aukenee juuri Jeesuksen kärsimyksessä ja kuolemassa. Emme mekään voi säästyä tuskalta, viattomien lasten kuolemalta, emme selittämättömiltä sairauksilta. Usein juuri kaikkein hurskaimmat joutuvat eniten kokemaan kärsimyksiä, joilta jumalattomat näyttävät usein säästyvän. Mutta kuten Luther sanoo, ”silloin Jumala eniten vihastuu, kun hän ei ensinkään vihastu vaan sallii jumalattomien rehennellä eikä tuhoa heitä”. Samalla hän odottaa, että he vielä armon ajassa kääntyisivät eivätkä joutuisi ikuiseen eroon rakastavasta Isästä.

Ja vielä kuin yhteenvetona. Suuri määrä ihmisten toisilleen aiheuttamaa pahaa johtuu vääristyneestä todellisuuskäsityksestä. Jos ei uskota yliajalliseen todellisuuteen vaan ainoastaan näkyvään maailmaan, elämältä putoaa pohja pois. Siihen Perkele tähtääkin. Jos ei ole voimaa, joka sitoo ihmissydämissä asuvat pedot, kuljemme yhä synkempiin aikoihin. Ateismi ja materialismi eivät vain riistä toivoa ihmisiltä vaan saavat heidät toimimaan ikään kuin ei lopullista tuomiota olisikaan. Kristittyjen tärkeimpiä toimia on asettua Jumalan kasvojen eteen joka päivä sellaisina kuin tahdomme kerran viimeisellä tuomiolla olla.

Älkäämme siis syyttäkö Jumalaa maailman pahuudesta vaan etsikäämme häneltä apua ja lääkettä sekä syntiimme että kaikkiin vaivoihimme ja myös iankaikkisen elämän toivoa: ”Ilman Jumalaa ja ilman toivoa maailmassa.” Voimme August Strindbergin tavoin sanoa: Ave crux, spes unica. Terve risti, ainoa toivo!”

Kirjoittaja