Mitä tarkoittaa kuoleman ota?

Kysymys: Mitä tarkoittaa, kun sanassa sanotaan: ”Kuolema, missä on sinun otasi”? Mitä tarkoittaa tuo sana OTASI?

Vastaus

Sana ota on vanhemman raamatunkäännöksemme käyttämä ilmaus kohdassa 1. Kor. 15:54–56. Nykyinen raamatunkäännös lienee tässä kohdassa vähän ymmärrettävämpi: ”Missä on voittosi, kuolema? Missä on pistimesi, kuolema? Kuoleman pistin on synti, ja synnin voimana on laki.”

Ota ja pistin tarkoittavat kirjaimellisesti mm. skorpionin piikkiä, jolla se voi haavoittaa ihmistä kuolettavasti. Paavalin opetuksessa kuoleman pelottavin ulottuvuus ei ole se, että elämä päättyy ja että kuolema on lopullinen. Pistin on siinä, että syntiin langennut ihminen on omassa varassaan tuomion alainen; laki eli Jumalan käskyt osoittavat hänet vääjäämättömästi rikkoneeksi. Ihminen aavistaa, että tilinteon päivä on kerran edessä.

Ainoa mahdollisuutemme kuoleman ja siihen liittyvän pistimen tai odan todellisuuden kanssa on siinä, miten Paavali jatkaa kyseisessä kohdassa: ”Mutta kiitos olkoon Jumalalle, joka antaa meille voiton meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta!” Koko tuo 1. Kor. 15 valaisee Jeesuksen ristinkuoleman ja ylösnousemuksen merkitystä. Samaa opettaa Pietari esim. kohdassa Ap. t. 10:42–43.

Kirjoittaja