Susi lampaiden vaatteissa

Kysymys: Mitä tarkoittaa Raamatussa Matteuksen evankeliumissa Jeesuksen sana ”Varokaa vääriä profeettoja. He tulevat luoksenne lampaiden vaatteissa mutta sisältä he ovat raatelevia susia" (Matt. 7:15)?

Vastaus

Jeesus puhuu vääristä opettajista eli harhaoppien tuojista seurakunnan keskelle. Sellaisia opettajia onkin liikkunut alkuseurakunnan ajoista alkaen kristittyjen keskuudessa. Heidän tunnistamisensa ei ole yleensä alkuvaiheessa helppoa, sillä he tekeytyvät joksikin muuksi kuin mitä todellisuudessa ovat: lampaiksi, jotka ovat todellisuudessa petoja.

Myös viimeisistä ajoista puhuessaan Jeesus korosti väärien opettajien ilmaantumista. Ryhtyessään vastaamaan opetuslasten kysymykseen viimeisten aikojen merkeistä hän sanoo ensimmäiseksi jakeissa Matt 24:4–5: ”Varokaa, ettei kukaan johda teitä harhaan. Monet tulevat esiintymään minun nimelläni. He sanovat: ’Minä olen Messias’, ja eksyttävät monia.”

Lähdettyään viimeisen kerran Efesoksesta Paavali antoi seurakunnan vanhimmille vastaavan varoituksen Apostolien tekojen luvussa 20 jakeissa 28–31. Hän sanoo, että seurakunnan sisältä nousisi susia, jotka eivät säästäisi laumaa.

Meidänkään ei pidä harhautua ajattelemaan, että Paholainen tulee luoksemme kiljuvana jalopeurana. Hänen seuraajansa tekeytyvät mukaviksi ihmisiksi, jotka sanovat tahtovansa meille hyvää, siis todellisiksi valon tuojiksi.

Eksyttäjien tuntomerkkeihin kuuluu Herramme ja Jumalamme Jeesuksen Kristuksen kieltäminen. Eksyttäjä kyllä puhuu Jumalasta ja Jeesuksesta Kristuksesta, mutta kieltää sen, kuka ja mitä Jeesus todellisuudessa on. Niinpä eksytyksen piirteisiin kuuluu, että Jeesus esitetään lopultakin vain tavallisena ihmisenä, joka tosin oli monessa asiassa muita ihmisiä edellä. Näin Herra Jeesus ainoana tienä pelastukseen kielletään. Silloin myös muut uskonnot on helppo nostaa hänen rinnalleen. Niin omana aikanamme tapahtuukin yhä laajenevassa määrin.

Nykyään valvominen on tärkeämpää kuin ehkä milloinkaan aikaisemmin. Jeesus itse kertoo suuresta eksytyksestä, joka viimeisinä aikoina valtaa maailman. Hän lausuu Matt 24:24:ssa hätkähdyttävän ennustuksen: ”Sillä vääriä messiaita ja vääriä profeettoja ilmaantuu, ja he tekevät suuria tunnustekoja ja ihmeitä, niin että he johtavat, jos mahdollista, valitutkin harhaan.”

Viimeisinä aikoina kristillistä seurakuntaa koetellaan siis kovasti. Meitä houkutellaan luopumaan Jumalan sanasta ja korvaamaan se ihmisten ajatuksilla. Ne siis korvaavat Jumalan ilmoituksen ja todellisuuden, myös Herran Jeesuksen ainutlaatuisuuden. Siitä eksytyksessä on kysymys.

Kirjoittaja