Syntinen jo syntyessään?

Kysymys: Jos Aatami ja Eeva olivat ensimmäiset syntiset, niin miksi sanotaan, että kaikki ihmiset ovat syntisiä jo syntyessään, vaikka he olisivatkin viattomia lapsia, jotka eivät ole tehneet mitään? Onko synti syntyä? Teinkö minä syntiä, kun synnyin? Olisiko minun pitänyt olla syntymättä?

Vastaus

Adam ja Eeva olivat todella ensimmäiset syntiset eli tulivat sellaisiksi langettuaan käärmeen eli Saatanan virittämään ansaan ”tulla tietämään niin kuin Jumala”.  Mutta Jumalan kuudennen luomispäivän työn tuloksena he olivat kuitenkin luomistyön kruunu, Jumalan kuva miehenä ja naisena.

Ensimmäisen ihmisparin lankeemus toi karkotuksen paratiisista, kirouksen ja kuoleman. Tätä perintöä kannamme jokainen. Silti olemme edelleen Jumalan kuva, eikä Luojamme halua meidän jäävän synnin orjiksi. Siksi jo lankeemuksen yhteydessä annettiin lupaus vaimon siemenestä, joka kerran voittaa pahan vallan. Siinä on Raamatun ensimmäinen Messias-ennustus ja viittaus ristin sovitukseen.

Syntyvä lapsi on itsessään avuton, mutta osallinen perisynnistä. Tästä Raamattu puhuu selvästi, mm. Ps. 51:7: ”Katso, minä olen synnissä syntynyt ja äitini on minut synnissä siittänyt.” Omista lapsistani olen nähnyt, että taipumus pahaan asuu heissä luonnostaan, ei sitä tarvitse ulkopuolelta tuoda. Siksi myös Jumalan valmistama apu ja lääke synnin sairauteen on hyvä tuoda lapselle tai aikuiselle mahdollisimman varhain. Kastehan on Jeesuksen pelastustyön osallisuuteen saattamista.

Ei ole synti syntyä! Jokainen maapallomme kohta kahdeksasta miljardista ihmisestä on arvokas. Synnin olemus on epäuskoa, valmiiseen pelastukseen suostumatta jättämistä. Kasteeseen tulee liittyä Jeesuksen käskyn mukaisesti uskoa synnyttävä ja syventävä kristillinen opetus, jottei kasteen lahja jää turhaksi.

Kirjoittaja