Miksi Nooa kirosi Haamin? (1. Moos. 9: 20-27)

Kysymys: Kysymykseni koskee jakeita 1. Moos. 9: 20-27. Haam näki isänsä Nooan alasti. Minkä takia Nooa kirosi Haamin?

Vastaus

Vedenpaisumuksessa Jumala hävitti silloisen turmeltuneen maailman. Synti ei kuitenkaan hävinnyt, vaan Nooa kuten jokainen muukin kantoi ja kantaa Aadamin perintöä povessaan.

Syntisyyden yksi ilmaus oli juopuminen viinistä, mikä puolestaan johtaa helposti muuhun, itsekontrollin pettämisen ja irstauteen, himojen toteuttamiseen.

Raamattu ei sellaisenaan tuomitse viininjuontia. Itse asiassa se on yhtäältä esikuva Jumalan siunauksesta ja pelastuksesta. Mutta samalla kertaa Raamattu kuvaa juopumisen kurjia seurauksia hyvin realistisesti (mm. Jes. 5:11, Miika 2:11, Snl. 23:19-21, Room. 13:13, 1. Piet. 4:3).

Nooan Haamin poikaan Kanaaniin kohdistunut kirous liittyy tähän syntiinlankeemuksen perintöön. Poikien toiminnassa voi nähdä viittauksen siihen irstailuun, johon israelilaiset tulisivat tutustumaan Kanaanin maassa. Kanaanilaisten juomakulttuuri ja epäjumalanpalvonta siveettömyyksineen toi ongelmia israelilaisille paimentolaisille.

Haamin-Kanaanin suku sai näin osakseen kirouksen, mutta Seemin suvun kautta tuli aikanaan maailman Vapahtaja, jonka sovitustyö mahdollistaa vapautuksen kaikesta synnin kirouksesta.

Kirjoittaja