Raamatun luotettavuus

Kysymys: Olen pohtinut sitä, miten Raamattuun voi luottaa ns. pyhänä kirjana, jos Jumala on sallinut siihen tehdyt muutokset ja käännösvirheet, ristiriitaisuudet ym.? Eikö Jumala olisi pitänyt huolen, ettei pyhää kirjaa pystyisi muuttamaan, jos kerta halusi meille pyhän kirjan antaa. Ja jos Raamattuun ei voi luottaa täysin niin ei voi myöskään tietää varmasti mitä Jeesus sanoi ja teki.

Vastaus

Kristillinen kirkko on aina pitänyt Raamattua Jumalan Pyhän Hengen inspiroimana kirjana, vaikka on tiennyt siellä olevat kohdat, jotka näyttävät ristiriitaisilta.

Raamattuun ei ole tehty mitään muutoksia, mutta tutkimuksen edistyessä joitain kohtia on tarkennettu lähemmäs alkutekstiä.

Käännösvirheet ovat ihmisten puuhaa. Käännöksiä on lukemattomia ja kieli elää jatkuvasti, joten uusiakin on tehtävä. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että käännökset tehdään huolellisesti ja ne välittävät Jumalan pelastussanoman aivan oikein, vaikka niissä olisi yksityiskohdissa pieniä eroavaisuuksia.

Mitä ristiriitoihin tulee, niin ne ovat useimmiten omassa päässämme. Tarkoitan sitä, että nykyaikainen länsimainen ajattelu vaatisi tekstiltä sellaista tarkkuutta, mitä alkuperäinen kirjoittamistilanne ei lainkaan tarkoittanut.

Olennaista on, että meillä on juuri sellainen Raamattu, jonka Jumala on seurakunnalleen halunnut antaa. Jumala on tiennyt, että evankeliumien kuvaukset eivät aina täsmää toisten evankeliumien kanssa, mutta halunnut antaa juuri tällaisen ilmoituksen itsestään.

Kirjoittaja