Onko syntiä katsoa elokuvia, joissa on fiktiivisiä jumalhahmoja?

Kysymys: Onko syntiä katsoa elokuvia ja kerätä figuureita fiktiivisistä jumalahahmoista? Tällaisia ovat esimerkiksi Marvel-sarjakuvien Thor ja Disney-elokuvien Hercules.

Raamatussahan sanotaan, että ihmisellä ei saa olla kuin yksi Jumala. Kuitenkin nämä sarjakuvien ja elokuvien hahmot ovat vain mielikuvituksen tuotetta ja fiktiota.

Vastaus

Kiitos kysymyksestä. Mielikuvituskin on Jumalan ihmiseen asettama lahja. Sen avulla voidaan elävöittää opetuksia ja kuulijat pystyvät samaistumaan opetuksiin ja Raamatun kertomuksiin. Mutta ihminen voi väärinkäyttää kaikkea minkä Jumala on luonut. Lisäksi synti läpäisee kaiken mitä meissä ihmisissä on.

Elokuvien, TV-sarjojen ja kirjojen lukeminen eivät itsessään ole syntiä, mutta jos ne täyttävät sen tyhjän paikan ihmisen sisimmässä, joka kuuluu Jumalalle, niistä tulee syntiä. Samoin figuurien tai pienoismallien kerääminen ei itsessään ole syntiä ellei ihminen tee niistä itselleen elämänsä tarkoitusta.

Tämä asia pätee muihinkin asioihin maailmassa. Jos Jeesus ja Jumala eivät ole saanut tulla ihmisen elämän tarkoitukseksi, paikan sydämessä täyttää jokin muu asia. Ihminen luo itse epäjumalansa. Yleisimpiä epäjumalia ovat raha, nautinnot, maine ja kunnia. Jos joku suhtautuu figuureihin kunnioittavasti ajatellen niiden edustavan jotain jumaluutta, ollaan lähellä epäjumalanpalvontaa. Jos tuntee kiusausta johonkin asiaan, kannattaa välttää sellaista.

Kirjoittaja