Miksi Jumala valitsi Jaakobin jälkeläiset?

Kysymys: Miksi Jumala valitsi Jaakobin jälkeläiset kansakseen, eikä vaikka Huttuset Kuopiosta tai jotain muuta? Miksi Jaakob?

Vastaus

Itse asiassa Jumalan kutsu ja valinta kohdistui ensimmäisenä Jaakobin isoisään Abrahamiin. Kutsuminen kerrotaan 1. Moos. 12:1-9. Abraham sai lupauksen jälkeläisistä, siunauksesta ja omasta maasta. Tämän erityissuhteen, liiton, Jumala vahvisti kaikkien Israelin kantaisien kanssa.

Miksi juuri Abraham ja hänen jälkeläisensä ovat valittu kansa? Sitä emme tiedä. Se on jumalallinen salaisuus, osa hänen suvereeniuttaan ja kaikkivaltiuttaan. Mutta merkillisesti lupauksen kansalle, Abrahamin perillisille säädetty alue on ikään kuin maan navassa, kolmen maanosan yhtymäkohdassa. Se on ollut maailmantapahtumien polttopisteessä läpi historian.

Se, että juutalaiset on valittu kansa, ei ole merkinnyt ”lellikkiasemaa”. Päinvastoin, se on saanut maksaa erityisasemastaan kalliisti kerta toisensa jälkeen. Jumala ei ole kuitenkaan hylännyt hänestä luopuneita, vaan on ollut uskollinen liitossaan.

Kyllä Huttuset Savostakin ovat tavallaan osallisia Abrahamin siunauksesta. Abrahamin siemenen, Jeesuksen, aikaansaama ihmiskunnan synnin sovitus koskee myös suomalaisia. Kun vain kuulemme ja otamme vastaan tämän sanoman, olemme valittuja. ”Mutta te olette valittu suku, kuninkaallinen papisto… määrätty julistamaan hänen suuria tekojaan.” (1. Piet. 2:9)

Kirjoittaja