Miksi Jeesus meni kasteen jälkeen autiomaahan?

Kysymys: Miksi Jeesus meni autiomaahan kun Johannes oli kastanut hänet? Miten on mahdollista että hän selvisi siellä ilman vettä ja ravintoa 40 päivää?

Vastaus

Matteus kertoo seuraavasti siitä, mitä tapahtui Jeesuksen kasteen jälkeen jakeissa Matt. 4:1-2: ”Sitten Henki vei Jeesuksen autiomaahan Paholaisen kiusattavaksi. Kun Jeesus oli paastonnut neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä, hänen vihdoin tuli nälkä.”

Matteus ei siis kerro Jeesuksen olleen autiomaassa ilman vettä, ainoastaan ilman ruokaa. Nykyaikanakin kerrotaan silloin tällöin ihmisistä, jotka ovat säilyneet hengissä ilman ruokaa pitempäänkin kuin 40 päivää, mutta toki hekin ovat sentään juoneet.

Autiomaassakin on tietyissä paikoissa pieniä vesilähteitä, ja jonkin sellaisen lähistöllä Jeesuskin on ilmeisesti nuo 40 päivää viettänyt.

Mutta miksi Jeesus paastosi juuri 40 päivää?

Vastauksen saa parhaiten, kun tutkii, missä muualla Raamatussa tulee vastaan tuo sama luku. Ensinnäkin luku 40 näyttää monella tavalla yhdistävän toisiinsa sekä Moosesta että Jeesusta. Niinpä Mooses eli 40 vuotta Egyptissä prinssin oikeuksin, sen jälkeen hän oli pakomatkalla Midianin maassa 40 vuotta ja lopulta johti Israelin kansaa kohti luvattua maata 40 vuotta.  Myös lain antamisen yhteydessä, hänen kerrotaan nousseen pilven peittämän vuoren huipulle ja viipyneen siellä 40 päivää ja 40 yötä (2. Moos. 24:18). Mooses toisin sanoen paastosi Jeesuksen tavoin tuon ajan.

Ensimmäisen kerran luku 40 tulee vastaan järkyttävällä tavalla Nooan aikana, kun silloinen maailma tuhoutui. Nooan mentyä arkkiin maan päällä satoi rankasti yhteen menoon 40 päivää ja yötä (ks. 1. Moos. 7:12). Ne päivät merkitsivät loppua silloiselle maailmalle ja myös Nooan entiselle elämälle, mutta samalla ne valmistivat häntä uuteen alkuun.

Luku 40 on Raamatussa selvästikin valmistautumisen luku. Niinpä Israelin kansan autiomaavaellus Mooseksen kanssa kesti tuon 40 vuotta. Kiinnostavaa on, että ennen kuvausta luvattuun maahan siirtymisestä Neljännen Mooseksen kirjan luvussa 33 käydään läpi Israelin kansan kaikki leiripaikat Egyptistä lähdön jälkeen. Kun laskee, kuinka monessa pysähdyspaikassa israelilaiset vierailivat Egyptistä lähdettyään ja ennen saapumistaan Jordanin varrelle odottamaan sen ylitystä, saa lukumääräksi 40. Toisin sanoen 40 kertaa kansan oli pysähdyttävä odottamaan määränpäähän pääsemistä, joten siinäkin mielessä luku viittaa valmistautumiseen. Toki sama luku kuvaa osuvasti myös ihmiselämää, sillä 40 viikkoa ihmistaimella on aikaa valmistautua äidin kohdussa tämän maailmaan kohtaamiseen. Ja saman verran on tietenkin vanhemmilla aikaa sopeutua uuteen tulokkaaseen.

Moosekseen verrattava Vanhan testamentin profeetta oli Elia Tisbeläinen. Häneen liittyvä luku 40 tulee esiin tilanteessa, jossa hän oli paennut kuningatar Isebeliä Beersebaan, Negevin autiomaan laidalle. Siellä tuskastunut mies toivotti itselleen kuolemaa, mutta Jumalalla oli muita suunnitelmia hänen varalleen. Niinpä nautittuaan enkeliltä saamaansa leipää hän kulki sen ruoan voimalla Horebin- eli Siinainvuorelle asti, samalle vuorelle, jolla Mooses sai lain taulut. Elian matkasta ja 40 päivän paastosta kerrotaan jakeessa 1. Kun. 19:8: ”Hän nousi jalkeille ja söi ja joi. Ruoka antoi hänelle voimaa kulkea neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä, kunnes hän tuli Horebille, Jumalan vuorelle.”

Elian ja Mooseksen elämänvaiheet muistuttavatkin monin paikoin toisiaan. Kumpikin oli jonkinlainen yksinäinen susi, ja kummankin kautta Jumala teki suuria ihmeitä. Kumpikin heistä paastosi 40 päivää. Kumpikin joutui taistelemaan epäjumalanpalvelusta vastaan, ja kumpikin joutui siitä syystä kokemaan vainoa. Uuden testamentin sivuilta paljastuu, että juuri nämä kaksi Vanhan testamentin miestä Jumala valitsi Jeesuksen seuralaisiksi Kirkastusvuorelle.

Raamatun ulkopuolisista lähteistä tiedämme, että Jumala antoi Jerusalemille parannuksen tekemiseen aikaa vielä 40 vuotta Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen, kunnes Rooman armeija tuhosi temppelin vuonna 70. Mielenkiintoista on sekin, että profeetta Jeremiaankin, jonka toiminnan monet näyttivät yhdistäneen Jeesukseen (ks. Matt. 16:14), liittyy luku 40. Hänen julkinen toimintansa alkoi 40 vuotta ennen Salomon rakentaman Jerusalemin temppelin tuhoa. Sama aika ehkä samasta, parannuksen tekemisen syystä kului Jeesuksen kuolemasta ja ylösnousemuksesta Herodeksen rakentaman temppelin tuhoon.

Parannuksen tekoon liittyy myös viesti, jonka vastahakoinen Joona sai Jumalalta välitettäväkseen Niniven asukkaille. Siinäkin oli mukana sama valmistuksen ajan luku: ”Enää neljäkymmentä päivää, sitten Ninive hävitetään” (Joon. 3:4).

Israelin kansa ei kääntynyt Jeremian 40 vuotta kestäneen toiminnan aikana, sen sijaan Ninivelle riitti 40 päivääkin.

Jeesus todellakin paastosi kasteensa jälkeen autiomaassa 40 päivän ajan valmistautuessaan julkiseen toimintaansa. Ylösnousemuksensa jälkeen Jeesus näyttäytyi opetuslapsilleen neljänkymmenen päivän ajan hän, ennen kuin palasi kirkkauteensa, josta hän on aikanaan tuleva tuomitsemaan niin eläviä kuin kuolleitakin.

Monia muitakin lukuun 40 viittaavia kohtia Raamatussa on, mutta nämäkin riittänevät auttamaan näkemään sen, että luku 40 viittaa valmistautumiseen. Siitä oli kysymys myös Jeesuksen paastossa kasteen jälkeen. Sen ajan hän tarvitsi ennen astumistaan julkisuuden valokeilaan ollakseen valmis kohtaamaan meitä monin tavoin puutteellisia ihmisiä.

Kirjoittaja