Jeesuksen kovat sanat Pietarille (Matt. 16:23)

Kysymys: Matteuksen evankeliumin neljännen luvun alussa Jeesus torjuu kiusaukset vetoamalla Jumalan sanaan eli VT:ssä oleviin kirjoituksiin. Miksihän hän ei kohdassa Matt. 16, jakeessa 23 ei vetoa samoin VT:een kirjoituksiin? Vai vetoaako? Entä puhuuko hän Pietarille vai kääntyykö pois Pietarista? Aika hurja kontrasti, jos Pietarille puhutaan ikään kuin Kiusaajan edustajana.

Vastaus

Tosi kovat sanat Pietari todella kuulee Jeesuksen suusta. Ankaruus korostuu vielä siitä, että vain vähää aikaisemmin Pietari oli opetuslasten puolesta ja puhemiehenä tunnustanut Jeesuksen Messiaaksi, elävän Jumalan Pojaksi. Tätä totuutta Pietari ei kaivanut itsestään, vaan Isä taivaasta oli sen hänelle ilmaissut.

Jeesuksen kärsimysilmoituksen kuullessaan Pietari antaakin sitten vallan omalle päättelylleen, joka oli hänellä ja meillä muilla aina syntiinlankeemuksen tahraama ja vääristymille altis. Kiusaaja otti siinä tilanteessa Pietarin aseekseen ja koetti saada Jeesuksen väistymään kutsumuksestaan. Siitähän oli kysymys myös Matteuksen 4. luvun kiusauskertomuksessa. Jeesus puhuu nuhtelussaan sekä Pietarille että Saatanalle. Huomaa, ettei Pietari väisty Jeesuksen seurasta.

Tämä kohta muistuttaa meitä Kiusaajan voimasta ja siitä, ettemme omassa varassamme kestä. Kerran koettu Jumalan kosketus ei takaa, että uudessa tilanteessa toimimme oikein. Pietari joutui myöhemminkin Saatanan seulottavaksi eli moniin koetuksiin (Luuk. 22:31). Sen kaiken keskellä hänestä tuli luotettava paimen ja opettaja, kuten hänen kirjeistään Uuden testamentin lopulla käy ilmi.

Jeesus vetosi kiusauksissa kirjoituksiin. Pietarin nuhtelutilanteessa ei mainita mitään Vanhan testamentin kohtaa, mutta opetuslapsikoulussa käytiin varmasti tätäkin asiaa läpi lain ja profeettojen eli kirjoitusten valossa.

Kirjoittaja