Menevätkö kaikki kuoltuaan taivaaseen?

Kysymys: Olisin kysynyt sellaista asiaa, kun yleisesti puhutaan, että ihmiset menevät taivaaseen, kun he kuolevat. Haluaisin tietää, mihin Raamatun paikkoihin se nojautuu. Olisiko teillä tietoa jostakin kirjasta, joka kertoisi tämän asian niin että olisi justiin Raamatun paikat opetuksen tukena? Kun lukee Raamattua, löytää ikuisen elämän ja Jeesuksen hallitseman kuningaskunnan 1000 vuotta ja lopuksi uudet taivaat ja maa.

Vastaus

Sanalla taivas on yleiskielessä ja Raamatussakin monta merkitystä. Se on avaruus yllämme, ”taivaan kansi”, se on Jumalan asuinsija ja se on olotila, johon jokainen Jumalan oma on kutsuttu. Taivaan vastakohta viime mainittuun merkitykseen on kadotus, ikuinen ero Jumalasta.

Raamattu todella sanoo, että taivaassa on tilaa kaikille ja että Jumala tahtoo kaikkien pelastuvan (mm. Joh. 14:1–3, 1. Tim. 2:4). Samalla kertaa Raamattu kuitenkin toteaa, että tämä pelastus ei kelpaa kaikille. Kaikki eivät pääse taivaaseen, se ei ole automaatio kuoleman jälkeen, vaikka tällaista ajattelua paljon näkee ja kuulee.

Taivaaseen eli ikuiseen Jumala-yhteyteen on olemassa tie, portti tai ovi, kuten apostoli Johannes selvästi opettaa (Joh. 10:7, 14:6, Ilm. 3:7–8). Jeesus on valmistanut sen tien, avannut portin ja oven, hän itse on Tie. Taivaaseen ei pääse mitään epäpyhää, ja siksi ainut mahdollisuutemme on uskossa turvautua siihen anteeksiantamukseen ja puhtauteen, jonka Jeesus ansaitsi ristinkuolemallaan ja joka on Sanan lupauksissa tarjolla meille kaiken aikaa.

Raamattu itse on paras opaskirja taivasasioissa. Ihmisten kirjoittamat teokset taivaaseen liittyen sisältävät parhaimmillaan vain heijastuksia kirkkaudesta ja pyhyydestä, jossa Jumala asuu. Nyt tyydymme pohtimaan ja katsomaan kuin arvoitusta (1. Kor. 13:12).

Kirjoittaja