Mitä Raamattu opettaa riivaajahengistä?

Kysymys: Mitä Raamattu opettaa riivaajahengistä? Voivatko sellaiset tulla kastettuun kristittyyn, esim. mielenhäiiriöiden muodossa?

Vastaus

Aivan aluksi on syytä todeta, että pahuuden henkivallat kiusaavat kaikkia kristittyjä ja houkuttelevat meitä syntiin ja epätoivoon. Kiusauksiin joutuminen on kuitenkin kokonaan toinen asia kuin ruumiillinen riivaustila, jollaiset ovat Suomessa perin harvinaisia, mutta joillakin lähetyskentillä lähetystyöntekijät kohtaavat sellaisia tapauksia verrattain usein.

Ensinnäkin on selvää, että kastettuun ja Jeesukseen uskovaan ihmiseen ei voi tulla riivaajahenkiä asumaan, sillä ihmissydämessä ei samaan aikaan voi asua Pyhä Henki ja pahuuden henkivallat. Pahoille hengille Jeesuksen läheisyys onkin tuskallinen kokemus, minkä voi nähdä evankeliumikirjoista. Kokonaan toinen asia on sitten se, että jos kastettu ihminen hylkää Jeesuksen ja kasteen liittonsa ja alkaa harrastaa esim. okkultismia. Silloin on toki mahdollista kastetunkin joutua riivaajan eli pahan hengen valtaamaksi.

On syytä tehdä myös selvä ero mielensairauksien ja riivaustilojen välillä. Vaikka joidenkin Raamatussa kuvattujen pahojen henkien valtaamien ihmisten ulkoiset toimintatavat muistuttavatkin joitakuita mielenhäiriöihin joutuneiden ihmisten toimia, niiden alkusyyt ovat aivan toisenlaiset. Riivaustilaan joutunut ihminen ei ole sairas, vaan ulkoisen henkivallan valtaan joutunut ihminen. Mielenhäiriöt taas ovat merkki sairaudesta, jota on hoidettava lääketieteen menetelmin.

Aiheesta kerrotaan syvällisesti suomentamassani Tordmod Engelsvikenin kirjassa Vapaaksi paholaisen vallasta.

Kirjoittaja