Voiko uskova pelastua luopumatta synneistään?

Kysymys: Voiko uskova pelastua, jos ei harjoita raamatullisesta elämästä kuin niitä hetkiä, jolloin lukee Raamattua, mutta ei voi vanhuuden vuoksi luopua asioista, jotka Raamattu kieltää?

Vastaus

Kristityn elämään kuuluu kaksi suurta asiaa. Ensinnäkin kaiken lähtökohta on ihmiseksi tullut Jumala, Jeesus Kristus, joka on kaikkien ihmisten puolesta kärsinyt rangaistuskuoleman ristillä. Jokaista ihmistä kutsutaan tämän Jeesuksen teon perusteella anteeksiannon osallisuuteen eli uskomaan Jeesukseen. Näin ihmisestä tulee taivastien kulkija.

Toinen edellisestä seuraava – ikään kuin itsestäänselvyys – on se, että Jumalan omaksi tullut ihminen alkaa Raamatun äärellä kysellä, mikä elämässä on sellaista, mikä ei ole Jumalan mielen mukaista. Tämä on toinen lähtökohta sille, että kristitty voisi tässä elämässä palvella Jumalaa ja ihmisiä. Tässä kristityn kilvoittelussa ihminen alkaa aikaa myöten huomata, että joistakin tekosynneistä pääsee kohtuullisen helposti eroon: varas lopettaa varastamisen ja valheenpuhuja alkaa tarkkailla sanojaan entistä tarkemmin. Mutta jossakin vaiheessa kristitty huomaa myös sen, että on jotakin, josta ei pääsekään irti, kuten sisimmässä piilevästä rakkaudettomuudesta ja itsekkyydestä, jotka aika ajoin pulpahtavat myös pintaan.

Nyt kysyjän muotoilusta ei käynyt ilmi, puhuuko hän tällaisesta sydämessä asuvasta synnin kallioperästä vai jostakin muusta asiasta. Heprealaiskirjeessä puhutaan syntiä vastaan taistelusta, etteivät kirjeen vastaanottajat olleet vielä verille asti tehneet vastarintaa syntiä vastaan tämän maailman keskellä asuessaan (Hepr. 12:4–7). Tällaiset raamatunkohdat muistuttavat meitä siitä, että kristityn elämään ei kuulu synnin suosiminen elämässä, vaan sitä vastaan on loppuun asti taisteltava.

Epäilemättä vanhuuteen liittyvät eri kysymykset kuin nuoruuteen, mutta yhteistä on kaikkina ikäkausina se, että paholainen tahtoo kiusauksillaan erottaa meidät Jumalasta. Siksi kristityn elämään kuuluu taistelu omassa itsessä olevaa pahuutta vastaan, vaikka olisikin tietoinen siitä, ettei siitä tässä elämässä eroon pääsekään.

Kirjoittaja