Voiko Jumalaa nähdä?

Kysymys: Onko kukaan nähnyt Jumalaa? Tämä kysymys tuli esiin luettuani Ap. t. 7:55, jossa Stefanos nosti katseensa taivasta kohti ja näki Jumalan kirkkauden ja Jeesuksen joka seisoi Jumalan oikealla puolella. Samoin 2. Moos. 3:1–22 kohta, jossa Mooses näki palavan pensaan. Se oli Jumala, joka puhui enkelinsä välityksellä.

Vastaus

Kysymyksesi Jumalan näkemisestä on pohdituttanut monia muitakin, koska Raamatun eri kohdissa käsitellään asiaa monenlaisin ilmauksin. Raamatun kokonaissanomasta käsin piirtyy kuitenkin varsin selvä vastaus.

Ensinnä Jumalaa ei hänen pyhyytensä ja meille käsittämättömän kirkkautensa takia kukaan voi nähdä luonnollisin silmin (1. Tim. 16:6). Juuri palavan pensaan äärellä Jumala sanoi Moosekselle: ”Sinä et voi nähdä minun kasvojani, sillä yksikään ihminen, joka näkee minut, ei jää eloon.” Vaikka Mooses sai kyllä jollakin tavalla kohdata Jumalan kasvoista kasvoihin (4. Moos. 33:11), hän näki hänet vain takaapäin (4. Moos. 33:23). Pieni ihminen tarvitsee suojan, ”filtterin”, kohdatessaan Jumalan vähän samaan tapaan kuin aurinkoa ei saa katsella suoraan edes auringonpimennyksen aikaan.

Jumalan voi kuitenkin nähdä siten, kuin hän itse on tehnyt sen meille mahdolliseksi. Nimittäin Jeesus on Jumalan kasvot. Häneen katsoessamme eli uskoessamme ja turvatessamme häneen kestämme Jumalan pyhyyden. ”Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän” (Joh. 14:9). Stefanoskin näki taivaassa Jumalan kirkkaudesta nimenomaan Jeesuksen. Huomaathan muuten, että tuossa kohden Jeesus nimenomaan seisaallaan seuraa hänen ensimmäisen marttyyrinsa viime hetkiä!

Kirjoittaja