Ninive uutisotsikoissa

Etelä-Suomen Sanomissa kerrottiin uutista, jossa vilahti Raamatusta tuttu nimi Ninive. Jo otsikko kiinnitti huomioni: ”Kristittyjen kaupungit vapautettiin.” Itse juttu alkoi näin: ”Mosulin saartorenkaan kiristyminen johti viikonvaihteessa Irakin assyrialaiskristittyjen perinteisen asuinalueen, Niniven tasangon, vapautumiseen Isis-järjestön yli kaksi vuotta jatkuneesta miehitysvallasta.”

Irakin kristityt edustavat maailman vanhinta kristillistä perintöä. Sen juuret juontavat ikivanhaan assyrialaiseen kulttuuriin ja Kaksoisvirran maan juutalaisiin, joiden keskuuteen kristinusko levisi jo apostolien aikana. Kesällä 2014 Isis valtasi Irakin suurimman kaupungin Mosulin vain 1 500 taistelijan voimin. Sen kristityt joutuivat pakenemaan kaupungin itäpuolella sijaitsevalle Niniven tasangolle, jossa asuu paljon kristittyjä ja muita vähemmistöjä. 45 kirkkoa ja luostaria otettiin samalla muuhun käyttöön. Pian Isis valtasi myös tämän tasangon ja yli 100 000 kristittyä pakeni Kurdistaniin. Nyt Isis on siis ajettu pois Niniven tasangolta.

Raamatun Niniveä on kaivettu esiin Mosulin laitamilta 1800-luvulta alkaen. Se mainitaan jo 1. Moos 10:11:ssä. Sen mukaan kaupungin perusti Nimrod, ”ensimmäinen mahtava hallitsija maan päällä” ja ”suuri metsästäjä Jumalan armosta” (1. Moos. 10:8–9). Assyrian kuningas Sanherib teki Ninivestä maansa pääkaupungin 800-luvulla eKr.

Raamatunlukija muistaa Niniven ennen kaikkea profeetta Joonasta. Jumala halusi lähettää Joonan julistamaan sanomaansa ”tuohon suureen kaupunkiin” (Joona 1:2).  ”Voi kaupunkia, veritekojen tahraamaa, täynnä pelkkää petosta, ryöstösaalista, sammumatonta raatelun kiihkoa!” (Hoos. 3:1). Jumala armahti Niniven, vaikka Joona oli julistanut sille pelkkää tuomiota (Joona 3:4, 10). Ninive tuhoutui kuitenkin lähes täysin vuonna 606 eKr. Perimätiedon mukaan Joona haudattiin Niniven lähistölle nykyiseen Mosuliin. Isisin taistelijoiden kerrotaan räjäyttäneen haudan heinäkuussa 2014. Hauta meni, mutta sanoma Joonasta, Ninivestä ja armahtavasta Jumalasta elää.

Kirjoittaja