Latauspaikka 2

VIIKON EVÄS 3.2.2020

Rakas Jumala! Rukoilen, että pitkäperjantain tapahtumat piirtyisivät pysyvästi mieleeni ja ajatuksiini, jotta en unohtaisi niitä koskaan. Kulje kanssani pyhiinvaelluksellani tänäänkin.

Joh. 19:1-11

1. Nyt Pilatus käski ruoskia Jeesuksen. 2. Sotilaat väänsivät orjantappuroista kruunun hänen päähänsä ja pukivat hänet purppuranpunaiseen viittaan. 3. Toinen toisensa jälkeen he tulivat hänen eteensä ja sanoivat: »Ole tervehditty, juutalaisten kuningas», ja läimäyttivät häntä kasvoihin.

4. Pilatus meni taas ulos ja sanoi juutalaisille: »Minä tuon hänet tänne osoittaakseni, etten pidä häntä syyllisenä mihinkään rikokseen.» 5. Niin Jeesus tuli ulos, orjantappurakruunu päässään ja purppuranpunainen viitta yllään, ja Pilatus sanoi: »Katso: ihminen!» 6. Kun ylipapit ja heidän miehensä näkivät Jeesuksen, he rupesivat huutamaan: »Ristiinnaulitse! Ristiinnaulitse!» Pilatus sanoi heille: »Ottakaa te hänet ja ristiinnaulitkaa. Minä en ole havainnut hänen syyllistyneen mihinkään.» 7. Juutalaiset vastasivat: »Meillä on lakimme, ja lain mukaan hän on ansainnut kuoleman, koska hän väittää olevansa Jumalan Poika.»

8. Tämän kuullessaan Pilatus kävi yhä levottomammaksi. 9. Hän meni takaisin palatsiin ja kysyi Jeesukselta: »Mistä sinä olet lähtöisin?» Mutta Jeesus ei vastannut hänelle. 10. »Etkö puhu, vaikka minä kysyn?» Pilatus sanoi. »Etkö tiedä, että minulla on valta päästää sinut vapaaksi ja valta ristiinnaulita sinut?» 11. Jeesus vastasi: »Sinulla ei olisi minuun mitään valtaa, ellei sitä olisi annettu sinulle ylhäältä. Siksi on suurempi syyllinen se ihminen, joka on minut sinulle luovuttanut.»

Pilatus parka! Hän ei uskaltanut tuomita eikä vapauttaa. Joskus vallasta ja vastuusta tulee ihmiselle raskas taakka. Vastuu painoi Pilatusta. Juutalaiset halusivat, että Jeesus tuomitaan kuolemaan, mutta Pilatus ei. Häntä pelotti. Tuomitsisiko hän Jumalan pojan? Minkä kauhistuttavan rangaistuksen hän vetäisi päälleen? Lohduttiko Jeesus Pilatusta sanoillaan? Halusiko hän ottaa taakan Pilatuksen harteilta?

Pohdi, kuka lopulta antoi Jeesukselle kuolemantuomion?

Rukous

Jerusalemissa tapahtui todellinen jännitysnäytelmä tuona päivänä. He olivat aivan vihoissaan sinulle Jeesus. He syyttivät sinua jumalanpilkasta. Kuka tietää, miten minä olisin toiminut, jos olisin ollut siellä mukana. – Jeesus, auta minua näkemään sinut Herranani ja Jumalani!