Latauspaikka 19

VIIKON EVÄS 1.10.2018

Sinä olet rajaton.
Sinä olet lähellä.
Sinä olet valo,
ja minä olen sinun.

Joh. 10:22-26

Oli talvi, ja Jerusalemissa vietettiin temppelin vihkimisen vuosijuhlaa. Kun Jeesus käveli temppelialueella Salomon pylväikössä, juutalaiset piirittivät hänet ja tiukkasivat: ”Kuinka kauan sinä kiusaat meitä? Jos olet Messias, sano se suoraan.” Jeesus vastasi: ”Minähän olen sanonut sen teille, mutta te ette usko. Teot, jotka minä teen Isäni nimissä, todistavat minusta. Te ette kuitenkaan usko, koska ette ole minun lampaitani.

Tapaamme joukon turhautuneita ihmisiä. Heillä on ollut kaikki uskon asiat järjestyksessä. Sitten tulee Jeesus sekoittamaan heidän tarkoin rakennetut maailmankuvansa, identiteettinsä ja uskonsa. He haluaisivat sovittaa Jeesuksen omaan maailmankuvaansa, mutta Jeesus ei suostu heidän muottiinsa. He syyttävät Jeesusta: ”Sano, kuka olet, niin saamme lyödä sinuun leiman, pitää langat käsissämme ja määritellä paikkasi teologiassamme”.

Mutta Jeesus toivookin, että heidän maailmankuvansa sekoittuu ja joutuu haasteelle. Että he saisivat rohkeutta seurata häntä ja kuunnella häntä hänen lampaidensa joukossa. Mikä olisi tämän hintana? Kaikki mistä he ovat pitäneet kiinni?

Jeesus toivoo, että he päästäisivät irti vanhoista oppirakennelmistaan. Sanoisivat hyvästit ennustettavuudelle. Mitä toiset silloin ajattelisivat? Ystävät seurakunnassa? Entä, jos poikkean ruodusta? Entä, jos menetän arvoni?

Elä mielessäsi tilanne:
Temppeli hiljaisena iltapäivän hetkenä, palavat lamput, upea temppelirakennus, joukko pyhiinvaeltajia ja keskustelevia ihmisryhmiä. Jeesus nauttii rauhasta ja hiljaisuudesta. Eräs joukko huomaa hänet ja lähestyy häntä silmin nähden vihoissaan. He ovat juuri puhuneet hänestä. He aikovat saada vastauksen! Olet yksi heistä. Millaisin tuntein lähestyt Jeesusta? Mistä aiot moittia häntä?

He tulevat Jeesuksen luo. Hän näkee heidät. Näkee sinut. Mitä sanot Jeesukselle? Mitä kysyt häneltä? Mistä olet kiukustunut? Mitä et käsitä? Mikä ei sovi sinun maailmankuvaasi?

Mitä Jeesus vastaa sinulle? Ehkä samoin kuin toisillekin. Odota ja kuuntele.

Toiset alkavat kerätä kiviä ja heittää niillä Jeesusta. He suuttuvat hänen vastauksestaan. Mitä sinä teet? Miten suhtaudut vastaukseen, jonka hän antaa sinulle?

Rukous

Jeesus,
anna minun armossasi
olla siellä,
missä sinäkin olet
ja seurata sinua
sinne, minne menet,
jotta näkisin
kirkkautesi.

(Magnus Malm)