Istock 000019755169 Medium 980

Mitä sana tekee?

Lukiessamme Raamatusta on hyvä esittää kysymys: mitä raamatunkohta tekee? Tuntuuko ajatus oudolta? Eivätkö raamatunkohdat vain ole paikallaan ja korkeintaan odota lukemistaan?

Raamatun sana on elävää sanaa. Siksi se myös tekee jotain. Joskus se kehottaa, joskus se varoittaa, joskus se paljastaa syntejämme, joskus se julistaa anteeksiantoa, joskus se opettaa jotakin aivan uuttakin ja ainutlaatuista Jumalasta. Usein se tekee useita asioita yhdellä kertaa.

Ehkäpä itse etsimme niitä kohtia Raamatusta, jotka lohduttavat. Usein sellaisia sanoja on Psalmien kirjassa tai Jeesuksen sanoissa. Mutta joskus lohduttaviltakin tuntuvat sanat voivat myös ahdistaa. Jumalan rakkaudesta kertovat sanat saattavat alkaa muistuttaa meitä omasta rakkaudettomuudestamme. Jumalan kaikkinäkevyys voi herättääkin ilon sijasta pelkoa: en siis voi salata häneltä mitään.

Raamatun sanaa emme onneksi voikaan hallita. Sillä on kyky lävistää panssariamme ja tunkeutua syvälle sisimpään yllättävissäkin hetkissä. Ikävienkin yllätysten tarkoitus on lopulta sama: johtaa meitä sekä totuuteen itsestämme että Jeesuksen tuntemiseen.

Jumalan sanan voimasta Paavali kirjoittaakin Timoteukselle: “Jokainen pyhä, Jumalan Hengestä syntynyt kirjoitus on hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi ja kasvatukseksi Jumalan tahdon mukaiseen elämään” (2. Tim. 3:16).

Kirjoittaja on RLL:n hallituksen puheenjohtaja
Hetkinen Raamatun lukemiseen 3-2018 pääkirjoitus

Kirjoittaja