Yksi sana

Tänä uskonpuhdistuksen juhlavuotena Martti Lutherin taisteluvirsi 170 on raikunut tavallista komeammin. Sen kolmas säe päättyy lyhyeen virkkeeseen ”Ne yksi sana kaataa”. Kyse on valheen valloista ja niiden kaatumisesta Jumalan sanan vaikutuksesta. ”Se sana seisoo vahvana, ne ei voi sitä kestää.”

Suomen kielen perussanakirja sisältää kielemme sanaston ytimen eli 100 000 sanaa. 20-osainen ”Suomen murteiden sanakirja” tulee valmistuessaan sisältämään jopa 350 000 sanaa. Paljon lukevan suomalaisen sanavarastoon kuuluu jopa 70 000 sanaa.

Mihin kaikkeen tällöin riittää yksi sana? Kiitos, anteeksi, rakas, tervetuloa… Roomalainen sadanpäällikkö luotti kerran yhden sanan voimaan. Hänen palvelijansa oli halvaantunut ja hän tuli hakemaan apua Jeesukselta. ”Sano vain sana, ja palvelijani paranee.” Jeesuksen vastaus oli ”Mene. Tapahtukoon niin kuin uskot.” (Matt. 8:5—13.) Kuuron miehenkin Jeesus paransi vain yhdellä sanalla ”Effata” (Aukene), Mark. 7:34.

Raamatussa esiintyy satoja kertoja ilmaisu ”Minulle tuli tämä Herran sana”. Jumalalle sana merkitsee aina myös tekoa, kuten heprean sana dabar merkitsee sekä sanaa että tapahtumaa. Luomiskertomuksessa esiintyvät toistuvasti sanat ”Jumala sanoi” ja ”Jumala teki” ja juuri tässä järjestyksessä. Kun Jumala  puhuu, hän samalla kuulee, näkee, armahtaa, luo uutta ja antaa tehtävän.

Psalmin 119 rukoilija pyytää neljä kertaa ”Tee sanasi mukaan” ja kolme kertaa ”Tee lupauksesi mukaan”. Mitä yhtä sanaa tai lupausta Sinä kaipaat Jumalalta tänään?

Kirjoittaja