Kirjosiepot ja korpin pojat

Kevään ilmiöihin kuuluu itselläni ehdottomasti kirjosiepon tulon odottaminen. Tänä keväänä koiraskirjosieppo ilmestyi puutarhaamme 10.5., jopa kolme päivää viimevuotista aiemmin viileästä ajankohdasta huolimatta. Muutama päivä myöhemmin sen laulu kiiri ilmoille omenapuun oksalta. Nyt on pesintä jo täydessä käynnissä.

Jumala loi linnut viidentenä päivänä: ”…lennelkööt linnut ilmassa taivaankannen alla… Jumala loi…kaikki siivekkäiden lajit… Jumala näki, että niin oli hyvä… ja linnut lisääntykööt maan päällä” (1. Moos. 1:20—22).  Totisesti ne lisääntyivät, sillä eri lintulajeja tunnetaan maailmassa nyt yli 9 000. Ihmisen yhdeksi tehtäväksi tuli hallita ja vallita taivaan lintuja (1. Moos. 1:26, 28). Tämä luomisessa annettu tehtävä saa ihmisiltä yhä uusia hoitomuotoja: Yleisradion ja sen yhteistyökumppanien Miljoona linnunpönttöä -kampanja tuotti runsaassa vuodessa yli 1,3 miljoonaa linnunpönttöä.

Turun kirkkopäivien Ekumeenisessa suvivirsimessussa 21.5. Suvivirren kolme ensimmäistä säkeistöä laulettiin myös Turu murttel. Kolmas säkeistö kuuluu mm. näin: ”Taas peipol lauluu riittää ja rastaal oksallans.” Peipon ja mustarastaan joukkoon lisään ilman muuta kirjosiepon.

Raamatun kauneimpiin jakeisiin kuuluu mielestäni Ps. 36:7: ”…Ihmistä ja eläintä sinä autat, Herra.” Herra jopa ruokkii korpin pojat, jotka huutavat nälissään (Ps. 147:9). Kun Jeesus kehotti katsomaan taivaan lintuja, Luukkaan mukaan hän puhui juuri korpeista (12:24). Puhuessaan Jobille Jumala kysyi mm.: ”Sinäkö tuot ruoan korpille, kun sen poikaset huutavat apua Jumalalta ja hyppivät nälkäisinä sinne tänne?” (Job 38:41).

Kirjoittaja