Ole tähti!

Leo-Pekka Tähden neljäs olympiakulta sadan metrin pyörätuolikelauksessa toi mieleeni Martin Luther Kingin viisauden: ”Jollet ole valtatie, ole vain polku. Jollet voi olla aurinko, ole tähti.”

Itse asiassa aurinkokin on aivan tavallinen tähti. Planeetat ja kuu näkyvät siksi, että aurinko valaisee ne, kun taas tähdet loistavat itse. Paavali osoitti tähtitaivaan tietämyksensä: ”Auringolla on oma loistonsa, kuulla omansa ja tähdillä omansa, ja toinen tähti loistaa toista kirkkaammin” (1. Kor. 15:41).

Paavali vertasi Jumalan lapsia tähtiin: ”Te loistatte siinä [turmeltuneen sukukunnan keskellä] kuin tähdet taivaalla, kun pidätte esillä elämän sanaa” (Fil. 2:15b—16a). (Lastenlaulussa tämä ilmaistaan arkisemmin: ”Olen lamppu Jeesuksen, tahdon heijastaa valoa, valoa, valoa.”) Jeesus varoitti panemasta lamppua piiloon vakan alle (Matt. 5:15). Paavali kehotti efesolaisia elämään valon lapsina (Ef. 5:8b).

Lainaamani Martin Luther Kingin sanat ovat osa suurempaa kokonaisuutta:
”Jollet voi olla mänty kukkulan laella, ole pensas laaksossa,
mutta ole paras pikku pensas puron varrella.
Ole pensas, jos et voi olla puu.
Jollet voi olla valtatie, ole vain polku.
Jollet voi olla aurinko, ole tähti.
Et sinä koon avulla voita tai häviä.
Ole paras, mikä tahansa oletkin.”

Kirjoittaja