Ole luja!

Raamatussa on kuvattuna yksi historiallinen käännekohta, johon otsikon kehotus liittyy olennaisesti. Kun kansanjohtaja Mooses sai kuulla, että hän ei tulisi pääsemään luvattuun maahan, Herra antoi hänen tehtäväkseen valaa rohkeutta Joosualle. Joosua pääsisi Jordanin toiselle puolelle ja hänen tulisi siellä jakaa maa israelilaisille perintöosiksi (5. Moos. 1:37–38).

Kun sitten tuli Mooseksen aika asettaa Joosua seuraajakseen, hän sanoi hänelle kaikkien israelilaisten ollessa läsnä: ”Ole vahva ja rohkea… Herra itse kulkee sinun edelläsi. Hän on sinun kanssasi, hän ei jätä sinua yksin eikä hylkää sinua. Älä lannistu, älä pelkää.” (5. Moos. 31:7–8.) Mooses myös käski Joosuaa samoin sanoin: ”Ole vahva ja rohkea…” (5. Moos. 31:23).

Kun Mooses oli kuollut, Herra itse rohkaisi Joosuaa, kuten Mooseskin oli tehnyt: ”Minä olen sinun kanssasi, niin kuin olin Mooseksen kanssa. Minä en jätä enkä hylkää sinua. Ole rohkea ja luja” (Joos. 1:5–6). Heti perään Herra muistutti Joosuaa: ”Muista, että olen sanonut sinulle: ´Ole rohkea ja luja, älä pelkää äläkä lannistu. Herra, sinun Jumalasi, on sinun kanssasi kaikilla teilläsi.´” (Joos. 1:9.)

Kolmanneltakin suunnalta Joosua sai saman kehotuksen, kun kansan päällysmiehet sanoivat hänelle: ”Ole rohkea ja luja” (Joos. 1:18). Näin Joosua tarttui kansanjohtajan tehtäviin kolmelta taholta tulleiden rohkaisujen ympäröimänä. Kun tehtävä oli suoritettu ja hänen jäähyväispuheensa aika koitti, hän välitti saamansa kolminkertaisen kehotuksen eteenpäin kansalleen ja sen johtajille: ”Olkaa lujat!” (Joos. 23:6.)

Lujuuden ketjuun liittyi myöhemmin myös kuningas Daavid: ”Luota Herraan! Ole luja, pysy rohkeana. Luota Herraan!” (Ps. 27:14.)

Myös meille uuden liiton kristityille kaikuu kehotus lujuuteen: ”Pysykäämme horjumatta tunnustuksessa ja toivossa, sillä hän, joka on antanut meille lupauksensa, on luotettava” (Hepr. 10:23).

Kirjoittaja