A Sunday School Teacher Is Reading The Bible To Her Class Of Children.

Vinkkejä pääsiäisen tapahtumien tutkimiseen lasten kanssa

Pääsiäisen tapahtumista löytyy lapsille suunnattuja videoita ja kirjoja, mutta paras tapa kertoa pääsiäisen tapahtumista on lukea yhdessä Raamattua. Kun sitä luetaan yhdessä, lapsi oppii samalla, että hänkin voi lukea Raamattua.

Lue lapsille Raamatun kertomuksia

Pääsiäisen tapahtumista kerrotaan kaikissa evankeliumeissa. Lastenkin on hyvä aloittaa Raamatun lukeminen juuri niistä. Markus on evankeliumeista lyhyin ja helppolukuisin.

Kerro tapahtumapaikoista

Kun luetaan Raamattua, on tärkeää ymmärtää, mihin paikkaan ja aikaan tapahtumat sijoittuvat. Lapset lukevat ja kuulevat paljon mielikuvituksellisia tarinoita, ja siksi onkin tärkeää kertoa heille pääsiäisen historiallisuudesta. Lapsille voi esimerkiksi näyttää maailmankartalta, missä Jerusalem (edelleenkin) sijaitsee. Heille voi kertoa myös mielenkiintoisia, konkreettisia yksityiskohtia, kuten että ”äiti on nyt saman ikäinen kuin Jeesus oli tuona pääsiäisenä”.

Kerro koko pääsiäiskertomus

Pääsiäiseen liittyy paljon epämiellyttäviä asioita: Jeesusta petetään ja hän joutuu kärsimään ja kuolemaan. Lasten kanssa tekisi mieli hypätä yli nämä kohdat, mutta älä kuitenkaan tee niin. Lapsilla on oikeus kuulla koko pääsiäiskertomus. Jos Disneykään ei häpeile näyttää kuolemaa tai vaikeita tilanteita lapsille suunnatuissa elokuvissaan, meidänkään ei pitäisi tehdä sitä.

Kysele ja keskustele

Vanhempien on todella tärkeää keskustella lasten kanssa – erityisesti uskosta. Luonteva ja hieno mahdollisuus siihen syntyy silloin, kun luetaan Raamattua yhdessä. Kysele lapsilta asioita, jotka saavat hänet pohtimaan raamatunkertomusta tiedon ja tunteen tasolla. Voit esimerkiksi kysyä: ”Miltä tämä tuntuu sinusta?” Kun luet palmusunnuntain kertomusta Jeesuksen ratsastuksesta Jerusalemiin, lapset voivat kokea jännitystä ja ylpeyttä. Kun luet siitä, miten Jeesus syyttömänä tuomittiin kuolemaan, he voivat kokea vihaa ja surua. Kerro myös itse, miltä sinusta tuntuu. Käykää kertomukset näin yhdessä läpi. Kyseleminen on tärkeää, mutta ei aina välttämätöntä. Joskus voi ihan vain lukea.

Säilytä yksinkertaisuus

Raamatun lukemisen ei tarvitse olla hienoa tai vaikeaa. Se ei ole monimutkainen prosessi – pelkkä lukeminen riittää.

Lapset ajattelevat asioita konkreettisesti, eli heille ei kannata yrittää kertoa jokaisen kohdan syvempää merkitystä (esim. miksi esirippu halkesi kahtia). Symboleja ei tarvitse selittää – tärkeintä on, että lapset eläytyvät kertomuksen tapahtumiin.

Käytä luovia keinoja

Luovien tapojen käyttäminen auttaa eläytymään kertomukseen. Voitte askarrella kertomuksen henkilöitä vaikkapa muovailuvahasta, tai piirtää tai näytellä tapahtumat yhdessä. Voitte myös esimerkiksi naulata nauloja vasaralla puunkappaleeseen ja miettiä sen jälkeen, miltä Jeesuksesta tuntui, kun hänet naulattiin ristiin. Voit myös ostaa ruusuja, joissa on piikkejä, ja voitte yhdessä miettiä, miltä piikkikruunu Jeesuksen päässä tuntui.

Pääsiäisen tapahtumia kerrotaan myös LUMO-elokuvakatkelmissa, jotka löytyvät täältä: YouTube

Tämä kohta ei muuten koske vain lapsia! Koko perheen kannattaa osallistua tähän – myös aikuiset voivat oppia tämän kokemuksen kautta.

Rukoile

Kutsu Jumala osaksi yhteistä hetkeänne. Voitte rukoilla aluksi, lopuksi tai spontaanisti sopivassa kohdassa kertomuksen keskellä. Voit myös rukoilla Isä meidän -rukouksen niin, että sisällytät siihen perheenjäsenten nimet. On hienoa rukoilla Raamatun sanoin!

Pääsiäisen tapahtumista kertovia raamatunkohtia, joita voit lukea yhdessä lasten kanssa

Mark. 11:1–11 Jeesus lähettää opetuslapset hakemaan aasia
Mark. 14:32–42 Jeesus rukoilee ennen kuin hänet pidätetään
Mark. 15:43–52 Jeesus pidätetään Getsemanen puutarhassa
Luuk. 23:1–25 Jeesus todetaan syyttömäksi, mutta tuomitaan silti kuolemaan
Mark. 15:21–41 Jeesus ristiinnaulitaan ja kuolee ristillä
Mark. 15:42–47 Jeesus haudataan
Mark. 16:1–8 Jeesus elää