Kirje Efesolaisille

Efesolaiskirje on yksi Uuden testamentin syvälle luotaavimpia hengellisen elämän Kristus-perustuksen tutkisteluja. Erityisesti valottuu seurakunnan merkitys Jumalan pelastussuunnitelmassa.

Efesoksen seurakunta oli Paavalin itsensä perustama, ja hän oli vaikuttanut kaupungissa noin kolme vuotta (Ap. t. 19–20). Pelkästään efesolaisille tarkoitetussa kirjeessä olisi varmaankin enemmän henkilökohtaisia sävyjä kuin nyt on. Muista seurakuntakirjeistä poiketen kirjeessä ei ole terveisiä nimeltä mainituille henkilöille, ja Paavali kertoo siinä myös varsin vähän itsestään. Efesolaiskirje onkin kaiken todennäköisyyden mukaan alun perin tarkoitettu Vähän-Aasian seudun seurakuntien yhteiseksi kiertokirjeeksi. Paavali kirjoitti sen vankeudesta käsin (Ef. 3:1, 4:1, 6:20) Roomassa noin vuoden 60 vaiheilla.

Kirje muistuttaa paljon Kolossalaiskirjettä. Se on yleinen opetuskirje ja puhutteleva näköala kristillisen uskomme ytimeen: sovituksen ja lunastuksen merkitykseen. Kristillinen usko tulee esiin sopusointuisena ja syvällisesti kuvattuna kokonaisuutena. Paavali kertoo erityisesti seurakunnan merkityksestä.

Efesolaiskirjeessä Paavali on ennen muuta mietiskelevä rukoilija. Kirjeen alkuosa (luvut 1–3) on Jumalan Kristuksessa antaman suunnattoman lahjan ihmettelevää tutkistelua. Kieli on ylistyksen ja palvonnan sävyttämää. Kirjeen loppuosa (luvut 4–6) sisältää käytännöllisiä, kristityn vaellusta koskevia neuvoja ja kehotuksia.

Kirjeen kirjoittamisajan maailmasta saamme ymmärrystä tarkastelemalla Efesosta, joka oli Aasian provinssin pääkaupunki ja yksi aikansa suurkaupungeista (yli 200 000 asukasta). Kauppaliikenteen keskuksena se oli varsin rikas kaupunki. Siellä oli asukkaita muualtakin Vähästä-Aasiasta, mm. juutalaisia, joilla oli oma synagogansa. Kaupunki oli huomattava turistikeskus, yhtenä vetonaulana Artemis-jumalattaren mahtava temppeli. Kaupungissa harjoitettiin monenlaista taikuutta ja elämänmeno oli siveetöntä.

Efesolaiskirje on aikamme kristityille mitä ajankohtaisin kirje. Saamme katsella siinä evankeliumin avattua salaisuutta. Kirje on samalla kertaa kristityn ylistyslaulu ja arjen selviytymisopas. Efesolaiskirje avaa Taivasten valtakunnan kirkkauden keskelle aikamme muuttuvaa maailmaa.

Avainjae

Armosta Jumala on teidät pelastanut antamalla teille uskon.
Pelastus ei ole lähtöisin teistä, vaan se on Jumalan lahja.
– Ef. 2:8

Raamatun kirjojen johdannot ovat osa raamatunlukuopas Hetkisen lisämateriaalia. Hetkinen on Raamatunlukijain Liiton tilattava raamatunlukulehti, joka sisältää päivittäisen lukuohjelman ja raamatunkohtiin liittyviä lyhyitä opetuksia. Hetkinen-lehdessä luemme monipuolisesti läpi koko Raamattua ja lukuohjelmaan voi tulla mukaan milloin vain. Hetkisen tilaaja voi halutessaan lukea lehteä myös netissä ja mobiililla.

Tilaa tästä itsellesi oma Hetkinen.