Tule askele askeleelta

Laulan autoa yksin ajaessani usein Hilja Haahden tuttua, lyhyttä aamuvirttä 548 ”Tule kanssani, Herra Jeesus”. Hän oli vasta 25-vuotias sen kirjoittaessaan. Neljätoista vuotta myöhemmin Armas Maasalo sävelsi virren.

Aamuvirressään Haahti rukoilee Jeesusta kulkemaan kanssaan askele askeleelta. Jumalan johdatuksen pyytäminen näkyy monessa Hilja Haahden kirjoittamassa tai suomentamassa virressä ja hengellisessä laulussa. Erityisen selkeästi se ilmenee laulussa ”Sinun rauhasi anna, Herra”. Haahti oli sen kirjoittaessaan 31-vuotias ja aivan uudessa elämäntilanteessa. Säveltäjä Ilmari Krohn oli nimittäin pyytänyt häntä puolisokseen ja samalla kuuden alaikäisen lapsensa äidiksi. Laulu kuvastaa kirjailijan tuntemaa epävarmuutta tien valitsemisessa. (Näin Pauli Vaalas kirjassaan Laulujen lähteillä, SLS 1973.)

”Sinun rauhasi anna, Herra,
elon kohtalot kirkastain.
Enhän pyytänyt tyyntä tietä,
sinun tahtosi tietä vain.

Isän silmä nyt hellin valvo.
Isän rakkaus johda, vie.
Koti taivaan jo kaukaa siintää,
kotipolku on armon tie.”

Jumalan johdatuksen pyytäminen näkyy myös Hilja Haahden kymmenen vuotta myöhemmin suomentamassa virressä 508.

”Valkeus kirkas päällä synkän maan,
nyt johdata.
Tietä en itse tunne ollenkaan.
Nyt johdata!
Matkaani ohjaa! Kauas näe en,
vain askelen,
vaan ottaa tahdon sen.”

Raamattu vahvistaa: ”Kun Herra ohjaa askeleita, ihminen kulkee oikeaa tietä” (Ps. 37:23).

 

YLE:n Elävässä arkistossa on tallennettuna Hilja Haahdesta vuonna 1962 tehty haastattelu. Siinä hän muistelee lapsuuttaan ja kouluvuosiaan Kaarle Nordenstrengin haastattelemana. Hän kertoo toimittaneensa ensimmäisen lehden jo kuusivuotiaana ja isän olleen sen ainoa tilaaja! (http://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/09/08/hilja-haahden-haastattelu)

Kirjoittaja