Lumo Mark 7 31 37

Pyhän 8.9.2019 evankeliumiteksti videona

Ensi sunnuntain 8.9. evankeliumiteksti on nyt katsottavissa ja kuunneltavissa. Raamatunkohtaan liittyvää lyhyttä pohdintaa ja kysymyksiä voit hyödyntää vaikka raamattupiirissä!

13. sunnuntai helluntaista – Mark. 7:31-37
Jeesus parantaa kuuron miehen

Katso evankeliumiteksti LUMO evankeliumit elokuvina -videosta

 

Jeesus parantajamme

Markus kuvaa Jeesuksen kulkeneen muun muassa nykyisen Syyrian alueella ja viettäneen jonkin aikaa pakana-alueella ennen kuin taas saapui Gennesaretin järven rannalle. Kaikkialla tunnuttiin tietävän, että Jeesuksella oli valta parantaa jopa vain kosketuksen kautta ja uusillakin seuduilla ihmiset tulivat Jeesuksen luo avun toivossa. Niin teki myös kuuro ja lähes mykkä mies.

Jeesus kohtasi hänet tavalla, joka meistä voi tuntua oudolta, mutta jos ajattelee asiaa tuon miehen kannalta, Jeesuksen viesti oli kuin luovaa viittomakieltä. Kuuron korvien ja kielen koskettaminen sekä miehen seutukunnan valtakielellä eli arameaksi parantamissanan sanominen olivat mitä vahvinta viestiä tälle lähes kuuromykälle miehelle sekä hänen kanssaan olleille. Jeesuksen sanalla ja kosketuksella oli parantava voima. Mies sai avun.

Jeesukselle itselle parantamisteot toivat haasteita arkeen. Hänen oli yhä vaikeampi saada olla edes joskus omassa rauhassa ja hiljaisuudessa; rukoillakseen ja levätäkseen. – Siksikö hän välillä kielsi kertomasta parantamisihmeitä eteenpäin?

Kansa hänen ympärillään totesi: Jeesus on tehnyt kaiken hyvin. Samaa saamme elää todeksi myös omana aikanamme; Jeesus tahtoo meillekin hyvää ja hänellä on valta parantaa niin sielumme kuin ruumiimme vammoja.

Keskustelukysymyksiä

  1. Millaista miehen elämä kuurona ja lähes mykkänä oli ollut?
  2. Miksi Jeesus ei parantanut kuuroa miestä väkijoukon keskellä?
  3. Miksi Jeesus paransi miehen eri tavalla kuin tuojat pyysivät?
  4. Miten miehen elämä muuttui? Mieti mahdollisimman monta eri asiaa.
  5. Miksihän Jeesus kielsi kertomasta parantumisesta? Mieti eri näkökulmia.
  6. Miksi ihmiset eivät välittäneet kiellosta?
  7. Mitä kaikkea voimme oppia tämän raamatunkohdan perusteella Jeesuksesta?
  8. Lue profeetta Jesajan ennustus (Jes. 35:5-6) siitä, mitä Messiaan tullessa tapahtuu. Mitä ihmiset ehkä ymmärsivät nähdessään Jeesuksen tekemän ihmeen (j. 37)?
  9. Millaista apua sinun läheisesi tarvitsisivat Jeesukselta? Entä sinä itse? Kerro näistä tarpeista Jeesukselle.

Pohdintateksti ja kysymykset: raamatunlukuopas Hetkisen toimitus, Raamatunlukijain Liitto

LUMO evankeliumit elokuvina

LUMO-evankeliumielokuvat ovat LUMO:n tuotantoa ja käännösprojekteista vastaa OneHope. Elokuvien oikeudet omistaa Lionsgate. Voit katsoa suomenkielisiä LUMO-elokuvia Raamatunlukijain Liiton YouTube-kanavalta.