Jumalan seitsemän askelta

Intialainen sananlasku sanoo: "Kun otamme askeleen Jumalaa kohti, hän ottaa seitsemän askelta meitä kohti." Ajatus on hyvin raamatullinen yhdellä korjauksella: Jumala lähestyy meitä jo ennen kuin olemme ottaneet ensimmäistäkään askelta häntä kohti.

Jumala on aina aloitteentekijä suhteessaan ihmiseen. Hän on Luoja, Lunastaja ja Ylläpitäjä. Selkeimmin Jumalan aloitteellinen rooli näkyy Raamatun kutsumiskertomuksissa. Niissä Jumala näki, kuuli, muisti, löysi ja puhui aina ensin. Otetaanpa muutama esimerkki.

Stefanos muistutti mieliin, miten Abram kutsuttiin: ”Kirkkauden Jumala ilmestyi isällemme Abrahamille, kun hän oli Mesopotamiassa” (Ap. t. 7:2). ”Herra sanoi Abramille…” (1. Moos. 12:1). ”Vieraalla maalla kaukana” Jumala näki Abramin. Jumala tuli Mooseksen luo, kun tämä oli pakomatkallaan paimentamassa lampaita: ”Mooses, Mooses!” (2. Moos. 3:1—10). Gideonin hän kutsui, kun hän näki tämän pelastamassa viljaa vihollisilta: ”Herra on kanssasi, sinä urhea soturi!” (Tuom. 6:11—12). Kun Jumala sanoi ”Tämä se on, voitele hänet!”, kyseessä oli Iisain kahdeksasta pojasta nuorimman eli Daavidin valitseminen kuninkaaksi (1. Sam. 16:11—13). ”Hän oli vielä parraton nuorukainen, kirkassilmäinen ja miellyttävän näköinen.” Jumalan askelet ovat usein ennalta arvaamattomia.

Jesaja oli siitä harvinainen Jumalan kutsuma, että hän kuuli lähetyskäskyn unessa temppelissä (Jes. 6:1—9).  Saastaiset huulet eivät olleet Jesajalla kutsun esteinä, kuten ei nuori ikä tai puhumisen osaamattomuus Jeremialla (Jer. 1:4—10). Syntisyytensä kokeminen ei kelvannut alibiksi Pietarillekaan (Luuk.  5:1—11). Jeesus kutsui opetuslapsensa maailmanvalloittajiksi heidän epäuskostaan huolimatta (Matt. 28:18—20).

Ei liene vaikea löytää itseään ja omia puolustelujaan em. kutsuttujen seurasta. Jokaisen luo Jumalan askelet kulkivat eri tavalla. ”Polulla kulkija on hyvässä seurassa, sillä koko Raamattu on yhtä suurta matkakirjaa. Siellä Jumalan johdattamat miehet ja naiset etsivät tietä, eksyvät ja löytävät jälleen, ja siellä Jeesus tarjoutuu sekä Tieksi että Matkakumppaniksi.” (Liisa Seppänen: Kelttiläisillä poluilla, kohtaamisia pyhimysten kanssa, Kirjapaja 2008.)

Kirjoittaja