Kristus, Messias

”Kristus” on kreikkaa ja tarkoittaa voideltua. Vastaava hepreankielinen sana on ”messias”.

Vanhan testamentin aikana asetettiin kuningas ja ylipappi virkaansa öljyllä voitelemalla. Sen tähden heitä voitiin kutsua nimellä ”voideltu”(= messias / kristus). Myös tulevasta pelastajasta käytetään Raamatussa nimitystä ”voideltu”.

Kun Vanhassa testamentissa puhutaan pelastajasta, hänen sanotaan olevan sekä pappi että kuningas (esim. Ps. 110). Jumala lupasi kuningas Daavidille 1000-luvulla, että kuninkuus säilyisi tämän suvulla ikuisesti (2. Sam. 7:13). Uudessa testamentissa Jeesusta tervehdittiin joskus ”Daavidin Poikana”. Ensimmäisellä vuosisadalla Messiaan odotus oli kuitenkin erityisesti poliittista: toivottiin, että tuleva Messias-kuningas vapauttaisi juutalaiset Rooman vallan alta. Poliittisten odotusten takia Jeesus esiintyikin Messiaana varovasti ja joskus jopa kielsi seuraajiaan paljastamasta sitä, että hän on Messias. Jeesus oli tullut Messiaaksi pelastamaan koko ihmiskunnan synneistä, eikä juutalaisia Rooman vallan alta.

 

Kirjoittaja