Women Reading The Holy Bible,Reading A Book.

Kristillinen tuokio -materiaali aktivoi raamattuhetkien osallistujia

Hoivakotien raamatunlukijoiden avuksi on Raamatunlukijain Liiton nettisivuilla julkaistu uusi materiaalipaketti ”Kristillinen tuokio”. Sen kehittäjä, Turun ammattikorkeakoulussa sosionomiksi opiskeleva Teija Väinölä kiinnitti opintojensa harjoittelun yhteydessä huomiota hoivakodin muistisairaiden asukkaiden apaattisuuteen ja alkoi miettiä, miten saisi heitä aktivoitua.

”Valmistin kuvakortteja, joiden avulla pidin asukkaille tarinatuokioita. Huomasin, miten paljon tällainen työskentely virkisti ja innosti ikääntyneitä muistisairaita myös keskustelemaan. Joskus he alkoivat aivan spontaanisti laulaa esimerkiksi virttä, jonka sanat he muistivat ulkoa alusta loppuun”, Teija kertoo.

Viime keväänä Teija luki Uusi Tie –lehdestä jutun hoivakodeissa pidettävistä raamatunlukuhetkistä, joista oli juuri tullut uusi RLL:n raamattulähettilästoiminnan muoto. Sen lisäksi hän kuuli parin laulajan kokemuksia hoivakotivierailuista.

”Minulle syntyi ajatus opinnäytetyön tekemisestä yhdistämällä nämä kolme elementtiä: keskustelu kuvakorttien avulla, Raamatun lukeminen ja hengellinen laulu/virsi. Otin Uuden Tien jutun innoittamana yhteyttä RLL:n pääsihteeriin ja sovimme, että RLL tulee toimeksiantajaksi opinnäytetyöhöni”, Teija kertoo.

Materiaalin valmistusprosessi oli työläs mutta antoisa. Teijan tavoitteena oli löytää kortteihin kuvia, joista nousisi ajatuksia ja muistoja ja jotka synnyttäisivät keskustelua. Kuva-aiheita ja lauluja testattiin ikääntyneiden ryhmissä ja muokattiin tarvittaessa palautteen mukaan.

”Raamatunkohdiksi valitsin vanhemmasta käännöksestä puhuttelevia kohtia lähinnä Uudesta testamentista ja psalmeista. Ne on koottu pieneen vihkoseen, josta ne voi suoraan lukea. Lauluiksi valitsin ikäryhmälle jo lapsuudesta ja nuoruudesta tuttuja hengellisiä lauluja, mutta joidenkin laulujen kohdalla tekijänoikeuskysymykset eivät olleet aivan helppoja”, Teija kertoo.

Kristillinen tuokio -materiaalin avulla pidettävään hoivakodin asukkaille suunnattuun raamattuhetkeen liittyvät kuvakortit, raamatunkohdat, laulut ja ohjeet voi itse tulostaa RLL:n nettisivuilta. Hoivakotien raamatunlukijoille on tarjolla myös RLL:n toimittama ohje sekä suosituslista luettavista raamatunkohdista. Näitä kahta materiaalikokonaisuutta voi myös yhdistellä. Teija rohkaisee Hetkisen lukijoita ryhtymään mahdollisuuksiensa mukaan hoivakodin raamatunlukijoiksi:

”Asukkaat ovat poikkeuksetta pitäneet vetämistäni Kristillisistä tuokiosta. Ota sinäkin rohkeasti yhteyttä hoivakoteihin ja pyydä päästä pitämään raamatunluku- ja keskusteluhetkiä! Asukkailla on oikeus oman hengellisen elämän hoitamiseen, ja sinä voit auttaa heitä siinä.”