Su Fin 4

Askeleita

Ostin älypuhelimen vihdoin viime vuodenvaihteessa. Uutena asiana tiedän nyt mm., miten monta askelta tulen ottaneeksi kunakin päivänä ja kuinka monta kaloria olen tällöin kuluttanut. Nämä tiedot eivät tunnu kovin olennaisilta, mutta ne saivat minut tutustumaan Raamatun henkilöiden ottamiin askeliin.

Yllättäen Raamatun ensimmäisen askeltaja on Jumala itse. Aadam kuuli hänen askeleensa ja alastomuudessaan hän piiloutui puutarhan puiden sekaan. Jumala tiesi toki hänen piilopaikkansa, mutta saadakseen Aadamin tunnustamaan pelkonsa hän huusi: ”Missä sinä olet?” (1. Moos. 3:8–10). Jumalan askelista ei sen jälkeen juuri puhuta Raamatussa, mutta pilvien kerrotaan olevan hänen askeltensa pöly (Naah. 1:3). Jumalan jalanjäljistä mainitsee Job: ”Hänen jalanjälkiinsä olen sovittanut askeleni, hänen tietään olen seurannut. En ole siltä poikennut.” (Job 23:11.) Hieno kuva: omat jalanjäljet Jumalan jalanjäljissä!

Lapsen vihdoin saanut Hanna kiittää Herraa mm. siitä, että Hän pitää huolen omiensa askelista (1. Sam. 2:9). Voittolaulussaan Daavid kiittää Jumalaansa saamastaan tuesta: ”sinä teet varmoiksi askeleeni, polveni eivät horju” (2. Sam. 22:37, Ps. 18:37). Kokemuksestaan Daavid tiesi myös: ”Kun Herra ohjaa askeleita, ihminen kulkee oikeaa tietä” (Ps. 37:23).

Ilosanoman tuojan askelia ylistetään ihaniksi sekä Vanhan että Uuden testamentin puolella (Jes. 52:7, Room. 10:15).

Näin aikoinaan Etiopiassa erään sairaalan portin päälle kirjoitetun lupauksen: ”Herra varjelee kaikki sinun askeleesi, sinun lähtösi ja tulosi nyt ja aina” (Ps. 121:8). Mikä viesti siitä portista sisään ja ulos käyville potilaille! Job tiesi kärsimystensä ja menetystensä keskellä: ”Voin kertoa sinulle jokaisen askeleni ja lähestyä sinua kuin ruhtinas” (Job 31:37). Niin mekin voimme!

Kirjoittaja