Lunastus

Lunastus tarkoittaa jonkun vapauttamista maksamalla lunnaat.

Jumala on täysin pyhä, eikä hänen yhteydessään voi olla mitään syntistä. Ihminen on kuitenkin syntinen, synnin orja, ja ansaitsee synneistään rangaistuksen. Jumala rakastaa ihmistä ja haluaa pelastaa ja vapauttaa ihmisen synnin orjuudesta. Jumalan pelastussuunnitelmaan kuuluukin lunnaiden maksaminen.

Jo Vanhan testamentin aikana Jumala ymmärrettiin lunastajaksi, vaikka näkyvänä syntien lunastusmaksuna toimivatkin vielä eläinuhrit. Ne olivat kuitenkin vain esikuvia todellisesta uhrista: Jumala osti koko ihmiskunnan vapaaksi synnin orjuudesta lähettämällä poikansa Jeesuksen kärsimään rangaistuksen ja kuoleman ihmisten puolesta. Synnittömän ja pyhän Jumalan Pojan veri on riittävä lunastusmaksu koko ihmiskunnan synneistä eikä muita uhreja ja maksuja enää tarvita. ”Kristukseen, joka oli puhdas synnistä, Jumala siirsi kaikki meidän syntimme, jotta me hänessä saisimme Jumalan vanhurskauden.” (2. Kor. 5:21) Siksi Jeesusta kutsutaan Lunastajaksi.

Kirjoittaja