Evankeliumi

Sana evankeliumi on kreikkaa ja tarkoittaa ilosanomaa.

 

UT:n neljää ensimmäistä kirjaa kutsutaan nimellä evankeliumi. Niissä kerrotaan, miten Jumala tuli lihaksi, miten tämä Jeesus Kristus toimi ihmisenä tässä ajassa, miten hän kuoli ja miten hän nousi kuolleista. Eli evankeliumi on Jeesus Kristus – se mitä hän on ja se mitä hän teki. Pelastumme sen kautta mitä hän on ja sen kautta mitä hän teki: saamme synnit anteeksi, saamme Pyhän Hengen ja osallisuuden Jumalan valtakuntaan.

Vanhan testamentin kreikankielisessä käännöksessä puhutaan evankeliumista esim. Jesajan kirjan luvuissa 40–66: siellä se tarkoittaa pelastuksen sanomaa, jonka Jumala lähettää kansalleen. Jeesus ilmoitti Jesajan ennustuksen (Jes. 61:1) täyttyneen hänessä (Luuk. 4:18) ja laajensi hyvän sanomansa kohteeksi koko ihmiskunnan.

Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen apostolit puhuivat evankeliumista kahdessa merkityksessä: sekä Jeesuksen puhumat sanat että koko sanoma hänestä olivat evankeliumia. ”Iankaikkinen evankeliumi”, jota enkeli lopun aikoina julistaa (Ilm. 14:6) on ilosanoma lopullisesta pelastuksesta, joka koittaa Herran omille.

Kirjoittaja