”Minä vedän kaikki luokseni” Joh 12:32

Kysymys: Jeesus puhuu tulevasta kuolemastaan ja sanoo: "Ja kun minut korotetaan maasta, minä vedän kaikki luokseni." Viittaako Jeesus maasta korottamisella ristiinnaulitsemiseen vai sen jälkeen tapahtuneeseen ylösnousemukseen ja taivaaseen astumiseen? Seuraavassa jakeessa kyllä sanotaan että näin Hän ilmaisi millä tavalla tulisi kuolemaan. Tietysti tiedämme mitä tapahtui, mutta jos ensimmäistä kertaa aiheesta kuulisin, en ehkä osaisi kuvitella että kyseessä olisi ristiinnaulitseminen... "Kaikki"? Keihin Jeesus tässä viittaa? Häneen uskoviin? Vai ihan kaikkiin? "Luokseni". Aikojen lopussako taivaaseen?

Vastaus

Raamatunkohta on aiheuttanut monille raamatunlukijoille päänvaivaa. Puhuuko Jeesus tässä paluustaan? Jos puhuu, miten on mahdollista, että jotkut näistä kuulijoista eivät ehtisi kuolla, ennen kuin Jeesus tulee takaisin? Erehtyikö Jeesus vai voisiko hän tarkoittaa kenties jotain toista tapahtumaa?

Jeesuksen paluuta kohta tuskin tarkoittaa, jo siitäkin syystä, että Jeesus ei itse edes tiennyt paluunsa ajankohtaa (Matt. 24:36). Miten hän silloin olisi voinut asettaa paluulleen jonkin määräajan? Toinen peruste sille, että Jeesus puhui jostain toisesta tapahtumasta, on se, että Jeesus ei tullut takaisin puheen kuulijoiden elämänaikana. Eikä Jeesus varmasti myöskään erehtynyt.

Mitä tilannetta Jeesus mahtoi sitten tarkoittaa? Matteuksen evankeliumi jatkuu kuvauksella kirkastusvuoresta (Matt. 17:1-8). Siellä Pietari, Jaakob ja Johannes saavat nähdä Jeesuksen kunniassaan ja kirkkaudessaan. On mahdollista, että Jeesus tarkoitti juuri tätä tapahtumaa. Silloin nämä ”muutamat” tarkoittaisivat Pietaria, Jaakobia ja Johannesta. Näitä apostoleja on vaikeaa yhdistää Ilmestyskirjan kahteen säkkipukuiseen todistajaan (Ilm. 11:1-10).

Kirjoittaja