Pelko

Kysymys: Ketä/mitä jakeessa Room. 11:20 tarkoitetaan pelolla? Pitääkö pelätä, ettei itse lähde pois, menetä uskoaan kokonaan jonkin asian vuoksi?

Vastaus

Kysyjä on ymmärtänyt jotakin hyvin oleellista mainitsemastaan Raamatun kohdasta.

Jumala on tehnyt kaiken valmiiksi antamalla meille Jeesuksen Kristuksen syntiemme sovittajaksi. Pelastus on valmis. Siihen emme voi mitään lisätä. Meidän asiamme on, otammeko sen vastaan vai torjummeko sen. Eli uskommeko Jeesukseen vai torjummeko hänet.

Sanaa pelko tai pelätä käytetään Raamatussa monenlaisessa merkityksessä. Väärä pelko saa meidät pelkäämään Jumalaa tai ihmisiä niin, että käännymme poispäin Jumalasta ja toimimme vastoin hänen Sanaansa. Silloin on myös vaarana, että sydämemme paatuu niin, ettemme enää jaksa uskoa Jeesuksen hankkimaan anteeksiantoon.

Oikea jumalanpelko on kiitollisuutta ja pyhää kunnioitusta Jumalaa kohtaan. Se on sitä että haluamme elää hänen tahtonsa mukaisesti. Se on myös nöyrää tietoisuutta siitä, ettemme siihen pysty omin voimin, vaan tarvitsemme jatkuvasti hänen armoaan eli Jeesuksen hankkimaa anteeksiantoa sekä hänen Pyhää Henkeään ja Sanaansa oppaaksi ja voimaksi elämäämme.

Oikea eli terve jumalanpelko varoittaa meitä leikkimästä synnin kanssa niin, ettemme sen pettäminä paatuisi (Hepr. 3:13). Samalla se kutsuu meitä jatkuvasti luottamaan Jumalaan, kääntymään hänen puoleensa ja etsimään hänen apuaan, olipa elämäntilanteemme kuinka vaikea tai sotkuinen tahansa.

”Herran pelko on viisauden alku” (Ps. 111:10).

Kirjoittaja